Bildet viser Ernest(4) fra Novgorod sitte på en slitt sofa-seng med leken sin ved siden av seg. Vis bildetekst
Foto: Camilla Gilje Thommessen.

Livet på den russiske landsbygda

Et par gamle leker, et hjem nærmest uten møbler, litt næringsløs mat. Langt unna oligarker og storslåtte palass lever fortsatt mange russiske barn i dyp fattigdom.

Den lave blokka på landsbygda utenfor Novgorod ser falleferdig ut. Vi åpner døra og går inn i en illeluktende oppgang, videre inn i leiligheten. Den ser nesten forlatt ut. Lukten er stram og innestengt, de få møblene er nærmest ubrukelige og tapetet på veggen henger i filler. Huset har ikke innlagt vann og varmes opp med vedfyring.
 Her bor familien Ananyan – mor, far og fire barn. Fireåringen Ernest sitter på noe som en gang var en sofa, nå brukes restene som seng. Han smiler sjenert mens han kjører en gammel lekebil frem og tilbake på madrassen.

Farlig å bo her

– Myndighetene mener det er farlig å bo her, men vi har ingen steder å flytte. Jeg prøver å reparere litt, sier faren Boris. På armen holder han Alina (1), hun ser skeptisk på oss.

Ingen av foreldrene har fast jobb. Eneste inntektskilde er barnetrygden og Boris ́ sporadiske småjobber, som å kjøre taxi svart. Barna har nesten ikke leker og klær, det lille som familien tjener går til ved og mat.

Tvillingene_far_suppe_gjennom_RK
Tvillingene Angelika og Karen (10) får suppe på skolen gjennom Røde Kors. Begge liker å spille bad-minton og drive med keramikk ved et kultursenter etter skoletid. Foto: Camilla Gilje Thommessen.

Får suppe på skolen gjennom Røde Kors

Vi møter tvillingene Angelika og Karen (10) på skolen noen minutter unna hjemmet. De er med i Røde Kors-programmet for vanskeligstilte barn og får næringsrik suppe hver dag i kantinen.

I svarte skoleuniformer sitter de veloppdragent
 og spiser sammen med rundt 20 andre barn. Etter måltidet rydder alle bort sine tallerkener før de går til klasserommene, gode og mette.

10 000 familier lever i fattigdom

– Denne maten betyr mye for familiene rundt her. De sliter med å få endene til å møtes, og nå vet de at barna i hvert fall får ett næringsrikt måltid om dagen, sier sosialarbeider Elena Shtuleva.

Ifølge myndighetene lever 10 000 familier i Novgorod region i fattigdom. Hovedutfordringene er mangel på jobber, lave inntekter og få boliger.

– En del drikker, men færre enn tidligere. Den nye generasjonen er mer bevisst på alkoholforbruket, sier Elena.

Pappa-Boris_hjemme_med_Alina_-Ernest.
Pappa Boris er hjemme med de to yngste barna, Alina (1) og Ernest (4). Bygningen de bor i, er ikke trygg, men familien har ingen steder å flytte. Foto: Camilla Gilje Thommessen.

Drømmer om gode jobber for barna

Boris ́ håp for barna sine er at de skal få gode jobber, den sikreste veien ut av fattigdommen.

Tvillingene har planene klare. Karen liker best matte og naturfag, og drømmer om å bli bygningsarbeider. Angelika liker å lese og vil bli lærer. Trolig flytter de til en større by med flere muligheter. Men akkurat nå er den lille landsbyen og familiens hjem det viktigste stedet i verden for dem, tross alt.

Fakta Russland:

  • Minst 14 prosent av befolkningen (dvs 20 millioner mennesker) lever under den offisielle fattigdomsgrensen.
  • Om ikke kun inntekter, men reell tilgang til sosiale goder, legges til grunn, lever 25 prosent eller 36 millioner mennesker under fattigdomsgrensen.
  • Støtteordninger som barnetrygd er begrensede. Det gis også enkeltutbetalinger ved fødsel og når barna blir myndige.

Dette gjør Røde Kors:

  • Russisk Røde Kors får støtte fra Norges Røde Kors for å bistå vanskeligstilte barn i fem regioner: Murmansk, Arkhangelsk, Novgorod, Pskov og St. Petersburg.
  • 1800 barn får et daglig varmt måltid.
  • De fleste av disse barna deltar i trygge fritidsaktiviteter.

  • 25 jenter fra spesielt utsatte familier får omsorg og hjelp ved et døgnåpent Røde Kors-senter i St. Petersburg.

  • Unge frivillige får opplæring for å fremme en sunn og trygg livsstil blant barn og ungdom.
  • 
Vi støtter beredskap og hjelpekorps i Murmansk fylke, samt hjelper Russisk Røde Kors til å skaffe egne penger.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler