Bilde viser Begimai (14) fra St. Petersburg som smiler og er på Røde Kors-senteret. Vis bildetekst
- Jeg liker meg her på Røde Kors-senteret. En dag vil jeg bli lege eller oversetter, jeg vil reise og se andre land, sier Begimai. Foto: Camilla Gilje Thommessen.

Forlatt av mamma

For de aller fleste barn betyr mamma trygghet og omsorg. For Begimai (14) er mamma en som slår og svikter.

Som baby ble Begimai (14) forlatt av moren, som dro fra hjemlandet Kirgisistan til Russland. Faren var i fengsel, så Begimai ble oppdratt av en annen familie. 12 år senere hentet moren henne for å være barnepike for sitt nye barn. Begimai ble slått og dårlig behandlet av moren. En natt rømte hun og ble plukket opp av politiet mens hun gikk langs motorveien på vei mot flyplassen.


I dag bor Begimai på Røde Kors ́ rehabiliteringssenter for jenter i St. Petersburg sammen med 24 andre jenter som alle bærer på sin unike, tunge historie. Den unge jenta er stille, men smiler forsiktig. Fortiden vil hun ikke snakke om, hun får profesjonell hjelp til å bearbeide den. Det er tøft å bli avvist av sin egen mor, når alt man ønsker er kjærlighet og å bli sett. Ved senteret får hun god omsorg og ny tro på framtiden.

Røde Kors ́ rehabiliteringssenter i St. Petersburg

  • Botilbud for 25 jenter i alderen 5–18 år.
  • Støttet av Norges Røde Kors i samarbeid med Russisk Røde Kors, andre frivillige organisasjoner og russiske myndigheter.
  • Noen av barna har i perioder bodd på gata. Andre kommer fra familier med vold og rus.
  • Målet er at jentene skal flytte til familie, fosterhjem eller mer permanente barnehjem. De som er gamle nok (18 år), får hjelp til å klare seg selv.
  • Senteret har 18 ansatte og er døgnbemannet. Flere frivillige bidrar med aktiviteter og leksehjelp.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler