Wagner, 29, støtter seg på sine krykker og smiler.

Måtte amputere beinet etter overfall

Det er godt synlig, arret langs panna. Enda mer synlig er venstrefoten som mangler. Wagner (29) er et av utallige offer for volden og kriminaliteten som herjer i Guatemala.

– Det var tidlig om morgenen. Jeg var ute og kjørte på motorsykkelen min i Guatemala City da to andre motorsykler med til sammen fire personer kjørte opp på siden av meg. Jeg forsto med en gang at de var ute etter motorsykkelen min. Jeg prøvde å komme meg unna, men de spente til meg så jeg mistet balansen og veltet i høy fart. Heldigvis hadde jeg hjelm. Likevel ble jeg slått bevisstløs og fikk brudd på kraniet. Jeg har titanplate i panna, kjenn, sier han og lener seg fram. Jeg legger fingrene mot panna hans og kan tydelig kjenne det harde metallet bak arret.

Hvor er foten min?

De første dagene etter overfallet lå Wagner i koma. Først da han kvinket til og skulle vaske seg, oppdaget han at venstrebeinet manglet.

– Negative tanker raste gjennom hodet mitt. Jeg var uendelig trist. Hvordan i all verden skulle jeg klare å komme tilbake til livet? Jeg som studerte for å bli industriingeniør. Jeg som hadde så mange prosjekter som frivillig hjelper i kirken. Men nå, ett år etter, tenker jeg at dette er en erfaring jeg kan ta med meg i møte med mennesker som har det vanskeligere enn meg. For meg er det viktig å vise at det går an å leve et normalt liv til tross for det som har skjedd, sier han og trekker opp venstre buksebein så knestumpen kommer til syne.

– Du kan godt ta på, det gjør ikke vondt, sier han og smiler oppfordrende. Jeg strekker fram hånda, kjenner på den tykke, myke hudfolden under kneleddet der leggbeinet mangler.

– Jeg er heldig, jeg har ingen fantomsmerter. Og i morgen får jeg protese! Wagner smiler bredt og sier han er uendelig takknemlig for støtten fra Røde Kors. Selv ville han aldri hatt råd til protesen, som koster mellom femti og hundre tusen kroner.

161114_Guatemala_Gøril2_-(122)
Wagner lærer mye om farger og ulike teknikker. Her legger han på nok et lag i t-skjortemotivet
.

Røde Kors har hjulpet ham gjennom hele rehabiliteringsprosessen, først og fremst fysisk, men også gjennom psykososial oppfølging. For Wagner er all hjelpen, ikke minst protesen, uvurderlig. Etter ett års rekonvalesens er han nå i gang med studiene igjen – i tillegg til at han får opplæring i silketrykk ved Røde Kors-senteret i Guatemala City.

161114_Guatemala_Gøril2_-(116)
– På Røde Kors-kurset lærer jeg mye om farger og hvordan jeg setter og trykker bokstaver og ulike elementer. Planen min er å starte eget firma når jeg er ferdig med studiene, forteller Wagner (29), som for ett år siden måtte amputere venstrebeinet etter et voldelig ransforsøk.
161114_Guatemala_Sony_-(113)
Deltakerne får lunsj når de er på skolen. Her er Wagner og Stefany, som også lærer silketrykk.

Røde Kors skaper muligheter

Wagner har satt krykkene i en krok og hopper rundt på ett bein i et av kurslokalene på Røde Kors-senteret. Et flerarmet stativ med trykkrammer fyller mesteparten av rommet, og lukten av løsemidler river i nesa mens han lag på lag bygger opp
et t-skjortemotiv. I rommet ved siden av lærer en gruppe ungdommer reparasjon av mobiltelefoner, andre steder på senteret står matlagings- og IT-kurs på programmet. Målet er at kunnskapen skal styrke deltakernes mulighet for jobb, eller gjøre det mulig å starte for seg selv, noe Wagner har planer om. Men ikke minst handler Røde Kors-tilbudet om å gi ungdommene kunnskap og muligheter som gjør at de holder seg unna de voldelige gjengene.

Wagner bor sammen med moren og søsteren (26) i en av Guatemala Citys såkalte røde soner, et gjengkontrollert område med mye vold og kriminalitet. Han mener betegnelsen «rød sone» er urettferdig.

– Det handler om hvilke muligheter ungdommene har. Eller rettere sagt; fravær av muligheter. Uten tilgang til arbeid og utdanning vil gjengene fortsette å rekruttere. Ungdommene trenger trygge møteplasser og mulighet til å utvikle seg.

– Som her på Røde Kors-senteret. Da har de fleste et potensial til å leve gode liv og klare seg bra, sier Wagner.

Fakta om volden i Guatemala

  • Sammen med Honduras og
 El Salvador topper Guatemala FNs drapsstatistikk. 

  • Hovedårsakene til volden og kriminaliteten er knyttet til produksjon og handel med narkotika, stor tilgang til våpen, korrupsjon, sterk gjengkultur, svake offentlige institusjoner og store økonomiske forskjeller. 

  • Det er 20 år siden Guatemala undertegnet fredsavtalen som satte en stopper for 36 år med borgerkrig, Amerikas lengste borgerkrig gjennom tidene. 

  • I 2015 ble 1528 mennesker drept 
i Guatemala City, en by med 3,2 millioner innbyggere. Kun et fåtall av drapene blir oppklart. 

  • I gjengkontrollerte områder i hovedstaden lever folk i daglig frykt for vold og kriminalitet. 

  • I mangel på trygge og meningsfulle aktiviteter er barn og unge ofte lette å rekruttere til de kriminelle gjengene. 


Dette gjør Røde Kors i Guatemala City

Nødhjelpsgivere i Norge bidrar
blant annet til yrkesopplæring og rehabilitering av voldsofre som bor
i særlig utsatte områder, såkalte røde soner. Voldssituasjonen i Guatemala City kan sammenliknes med krig. Røde Kors-tiltakene er derfor langt på vei de samme som i land med pågående krig. 


Senter for psykososial støtte hjelper ofre for vold med psykologhjelp og henviser til lege ved behov for medisinsk hjelp. 


Kurs og opplæring innen ulike fagområder. Målet er at deltakerne, som
er i alderen 14-50 år, settes i stand til å livnære seg selv. Sertifikatet de mottar etter endt kurs, kan være en døråpner til jobb. Deltakerne får også veiledning til bedre selvinnsikt, kommunikasjon og livsplanlegging. 


Aktiviteter og informasjon på skolene for å fange opp de mest utsatte barn/ unge og bevisstgjøre om konsekvensene av å være med i de kriminelle gjengene. 


Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler