Nyfødte Bayan kjemper ligger og mot kolera.

Kolera herjer i Jemen: Lille Bayan kjemper for livet

Nyfødte Bayan er en av over 300.000 som rammes av den dødelige sykdommen.

To måneder gamle Bayan ligger trygt 
i mamma Mishairs beskyttende armer. Brystet hennes hever og senker seg raskt, øynene åpner og lukker seg, som om den vevre jenta har et mareritt og ikke helt tør sovne igjen.

Det er tre dager siden Bayan fikk de første symptomene på kolera, den dødelige sykdommen som herjer Jemen for andre gang på et år. Feber, oppkast, diaré. Da moren skjønte at det kunne stå om livet til sin nyfødte, dro hun så fort hun kunne på kolera-klinikken i hovedstaden Sanaa.

– Hun har det mye bedre nå, takket være hjelpen hun har fått fra legene her, sier Mishair, som bekymret stryker datterens bitte lille hånd. Hånden er koblet til et langt rør, som fører saltvæske inn i den sterkt dehydrerte kroppen.

Jemen---kolera---Bayan--170524_Yemen-day-2_122

Unntakstilstand

Bayan og Mishair er langt ifra alene
på kolera-klinikken. Flere tusen smittes hver dag av den vannbårne sykdommen, mange har måttet bøte med livet. Utbruddet er så alvorlig at helsemyndighetene i landet i mai erklærte unntakstilstand. Mishair vet ikke hvordan datteren ble syk, hun er ikke syk selv. Kraftig regn, søppel som ikke lenger blir tømt og generelt dårligere hygiene får skylden for kolerautbruddet. Også den over to år lange konflikten, som har skapt vannmangel og et helsesystem på randen av kollaps, må ta på seg en stor del av ansvaret for det alvorlige utbruddet.

Informerer om kolera

En rødkledd frivillig fra Jemen Røde Halvmåne deler ut flygeblader med informasjon om sykdommen og forklarer hvordan man lett kan forhindre spredning. De pårørende leser og nikker, forstår så altfor godt hvor ille det kan gå hvis de ikke tar forholdsregler fremover.

Jemen---kolera---Bayan--170524_Yemen-day-2_131

Bayan gråter når legen undersøker henne. Moren holder den lille kroppen fast, så hun ikke skal vikle seg inn i plastslangene rundt seg. Legen konstaterer at hun trenger væske og hvile, mer kan han ikke gjøre for henne. Moren klamrer seg til håpet om at datteren raskt blir frisk.

– Jeg er veldig redd for sykdommen, men jeg håper på det beste, sier hun, og vugger datteren rolig.

Visste du at...

  • Flere er nå rammet av kolera i Jemen enn i resten av verden til sammen
  • Røde Kors er tilstede på over 30 steder i Jemen for å behandle de syke og for å redusere smittefaren

Kolera

  • En smittsom mage/ tarm-sykdom som gir en kraftig diaré
  • Det store væsketapet gjør at kolera kan være dødelig allerede innen et døgn
  • Behandlingen består i å gi væske iblandet sukker og salt
  • Koleraepidemier oppstår ofte i katastrofe- eller slumområder med dårlig hygiene, manglende toaletter og mange mennesker på samme sted

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler