To år gamle Khalid fra Somalia får intravenøs næring, på mammas fang.

Matkrisen i Øst-Afrika: Dobbelt så mange underernærte barn

Antall barn som er innlagt 
på ernæringssenteret
 i Baidoa i Somalia, er doblet 
i forhold til i fjor. Det er et tydelig varsko om at krisen blir enda verre.

Ernæringssenteret, som støttes av Røde Kors, er et av de få stedene hvor underernærte barn under fem år kan få livreddende behandling.

Fortvilte mødre strømmer til senteret med barn som har akutt behov for medisinsk hjelp.

Her får barna spesialkost, blant annet
en næringsrik nøttekrem som er tilsatt vitaminer og mineraler. Den er laget spesielt til behandling av alvorlig og akutt underernærte barn. De sykeste blir lagt inn på intensivavdelingen og matet gjennom sonde. Også mødrene blir tatt godt vare på mens de er her sammen med barna sine.

Nødhjelp_somalia2_V-P-SO-E-00828
Fatuma Samow ser på at barnebarnet hennes veies. Den lille gutten er bare fem måneder gammel. Vekten til de underernærte barna overvåkes daglig.

Barna rammes først

Barn under fem år er de som rammes først når sulten brer seg. Voksne kan holde ut lenge uten mat, men ikke småbarna. De forbrenner betydelig mer energi pr kilo kroppsvekt, noe som betyr at de må spise oftere enn voksne for ikke å bli underernærte.

At stadig flere barn er underernærte er derfor et skremmende signal om at situasjonen forverres. For bare seks år siden førte en omfattende hungersnød i landet til at over fire millioner mennesker døde. Halvparten var barn. Om tørken fortsetter eller ikke kommer an på nedbørsmengden i årets regnsesong.

Nødhjelp_Somalia1_V-P-SO-E-00829
Abdullahi, barnebarnet til Fatumah Samow, veide to kilo mindre enn han burde da han kom til sykehuset. Stadig flere barn er underernærte og trenger akutt behandling.

Utvider kapasiteten

På Baidoa-sykehuset er det satt opp flere telt for å kunne ta imot flere pasienter. Grensen på 150 sengeplasser er sprengt. Senteret har til nå tatt imot 230 barn under fem år. I fjor var tallet 100 barn.

– Antall pasienter, og dermed også arbeidsmengden, har økt så mye at vi trenger mye mer personell, det er et stort gap å fylle. Flere ansatte har kommet inn, men det er ikke nok, sier Suuldano, veileder ved ernæringssenteret. Hun legger ikke skjul på at alle som arbeider ved senteret er slitne.

Gode nyheter

– Men vi kan ikke gi oss! Hjelpen vi gir redder mange liv. Når mor eller far kommer inn med barnet og de sier at barnet er døende, men siden går herfra leende og lykkelige, da blir også jeg veldig glad, sier Suuldano.

Hva skjer i Øst-Afrika?

20 millioner mennesker trenger nødhjelp
i Øst-Afrika og Jemen på grunn av ekstrem- tørke og konflikt. Det er fare for hungersnød. Pågående konflikter gjør at mange må flykte fra hjemmene sine og det de måtte ha av avlinger. De er helt avhengige av hjelp for å klare seg.

Hva gjør Røde Kors?

  • Deler ut mat og vann. I utilgjengelige områder brukes flydropp av varer som frivillige på bakken distribuerer. 

  • Deler ut sovematter, telt, enkelt kjøkkenutstyr og hygieneartikler.

  • Gir helsehjelp, blant annet behandling av underernærte barn.
  • Reparerer brønner.
  • Vaksinerer husdyr.

Hjelpen din

Som Nødhjelpsgiver bidrar du til alt arbeidet Røde Kors gjør i krisen og du redder mange liv. Her er noen eksempler på hva bidragene dine kan gjøre:

  • 350 kroner: Behandling av et alvorlig underernært barn. Hele behandlingen tar 16 uker. Blant annet mates barna med en næringsrik nøttekrem som er tilsatt vitaminer og mineraler. 

  • 284 kroner: Mat til en familie på fem i en måned. En mateske inneholder blant annet maismel, bønner, salt og matolje. 

  • 250 kroner: Rent vann til 78 personer i en måned. 


Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler