Nærbilde av den smilende Afghanske gutten Hameed tretten år gammel med tradisjonell Afghansk hodeklede.

Et nytt bein for et nytt liv

I mars tråkket 13 år gamle Hameed på en landmine. Nå har han fått protese og kan endelig gå igjen.

Hameed ser alvorlig ut. Han er tankefull, sjenert, men høflig og ydmyk. Det er april, bare noen uker siden dagen som forandret på alt.
For han hadde hele livet sitt lagt opp. Nå, i en alder av 13, hjalp han sin far å gjete sauene. Når han ble gammel nok skulle også han bli bonde.

Mistet beinet sitt

– Klokken var ett. Jeg gjetet sauene mine. Det var mye gress der jeg gikk, men jeg fulgte bare etter dem. Plutselig eksploderte det, forteller Hameed rolig.
13-åringen tråkket på en landmine, som så altfor mange andre i Afghanistan. Landet ligger på verdenstoppen for landminer og andre eksplosiver gjemt i jorda. Hameed var heldig som fikk beholde livet.

Bilde viser en lang rekke med føtter fra menensker som som sitter og imellom vises proteser istedet for føtter

Men han mistet det ene beinet sitt.
Lenge var det fare for at også det andre måtte amputeres. Hameed må sitte i rullestol, og han er helt avhengig av faren for å få livet til å gå rundt. Han trenger ham til hver minste lille ting.

6 raske fakta om konflikten i Afghanistan:

  1. Landet har vært herjet av krig og konflikt i snart 40 år.
  2. Situasjonen har gått fra vondt til verre etter at Norge og andre NATO land trakk ut sine militærstyrker for to år siden.
  3. I 2015 ble 11.000 sivile drept eller såret – et rekordhøyt antall.
  4. 1,2 millioner afghanere er på flukt i eget land.
  5. Over 200.000 afghanere risikerte livene sine i plastbåter over Middelhavet i fjor.
  6. Nesten halvparten av befolkningen lever i områder uten et offentlig helsetilbud.

– Trodde aldri jeg skulle gå igjen

Syv måneder senere går det atskillig kortere tid mellom hvert sjenerte smil. Han ser ned i bakken og smiler så bredt at selv hjørnetennene får et glimt av verden der ute.
– Jeg trodde at jeg aldri kom til å kunne gå igjen eller bli frisk igjen, forteller han smilende.
– Jeg trodde amputeringen av et bein betød at jeg ikke kunne gjøre noe på egen hånd lenger. Nå er det ordentlige beinet mitt bra, og jeg kan gå med protesen. Den kjennes som mitt eget bein når jeg går, forteller han entusiastisk.

Den Afghanske gutten Hameed øver på å gå med krykker på senteret ledsaget av Røde Kors-personell
På Røde Kors-klinikken i Mazar-E Sharif har Hameed (13) fått en protese som gjør at han kan gå igjen. -Protesen kjennes som mitt eget bein, forteller han.

Kvitt krykkene

Hameed er kvitt rullestolen, og går sakte frem og tilbake på det som ser ut som en veibane med to filer. Opp den ene siden, ned den andre. Frem og tilbake for å øve seg på å gå med protesen. På bare noen uker har han gått fra å støtte seg til krykker, til å kaste dem helt. Han er glad og takknemlig for at han kan gå igjen, nesten akkurat som før.
– Hadde det ikke vært for behandlingen jeg har fått på det ortopediske senteret hadde jeg nok bare sittet hjemme. Kanskje hadde jeg måttet krabbe resten av livet, forteller han tankefullt.

Bildet viser Hameed utenfor det ortopediske senteret stående med krykker smilende med venner sitten til høyre, alle med synlige og ikek synlige skadde fra miner.
Hameed ser frem til å begynne på skolen. Her sammen med venner utenfor det ortopediske senteret.

Vil gå på skolen

Og ambisjonene til Hameed slutter ikke med gåingen. Nå vil han lære seg å lese og skrive. Han vil ikke lenger bli bonde, som sin far. Han vil bli lærer.
– Mitt største ønske nå er å kunne gå på skolen. At jeg skal lære meg å lese og skrive, for det kan jeg fortsatt ikke. En dag skal jeg skrive et brev til min venn, som jeg har skrevet helt selv, avslutter han.

Fakta om Røde Kors ortopediske senteret i Mazar-e Sharif

  • Røde Kors-klinikken er et av syv ortopediske sentere i Afghanistan
  • Det er det nest største i landet og har tatt i mot 24.000 pasienter siden det åpnet i 1991.
  • 107 ansatte jobber på senteret. Rundt 80 % av de ansatte er handikappet, og de fleste av dem har selv vært pasienter på senteret.

 

Grafisk femstilling kakediagram prosentfordeling som viser 90 prosent til formålet 4 prosent til adminstrasjon og 6 prosent til å skafef nye midler

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler