Bildet viser den unge Alfonso bare 15 år gammel fra Guatemala med et blikk som foretller en historie om opplevd motgang men også vilje

De glemte flyktningene

Barna som er på flukt fra Mellom-Amerika til USA opplever å bli ranet, voldtatt, banket opp og arrestert. En av dem er Adolfo.

– Jeg skulle til New York. Der har jeg familie, forteller Adolfo.
15 år gamle Adolfo sitter på et lite Røde Kors-kontor i en by nord i Guatemala.  Det er kaldt ute og det regner. Adolfo er sliten etter mange uker på reise.
Han ble fraktet hit til mottakssenteret for tvangsreturnerte barn av meksikansk politi. De arresterte ham i Mexico fordi han var på flukt. Politiet tvangsreturnerte ham tilbake til Guatemala. Tilbake til livet han flyktet fra.

Da Adolfo la ut på reisen, visste han ikke om han noen sinne kom til å se familien sin igjen. For han hadde en plan, om en bedre fremtid. Uten vold, korrupsjon og fattigdom. Mange dør under den farefulle reisen, men Adolfo tok sjansen. Dersom planen hadde lykkes, hadde Adolfo kommet frem til USA og aldri dratt tilbake til Guatemala.  

-Dersom jeg hadde kommet frem til USA hadde jeg kunnet få meg en jobb. En utdannelse. En fremtid.

Aldolfo, 15 år

– Det er ikke noen fremtid her i Guatemala. Kriminalitet, fattigdom og korrupsjon gjorde at jeg ikke hadde noe annet valg enn å reise mot USA. I USA er det muligheter for en fremtid, forteller han og ser ned i bakken.

Adolfo ble tatt av meksikansk politi og sendt tilbake til Guatemala. Hver uke kommer det flere busser med tvangsreturnerte fra Mexico til Guatemala. De blir sendt til et mottakssenter hvor Røde Kors er tilstede og tar dem imot.

Barna som kommer til mottakssenteret har opplevd mer smerte og vold enn noen barn skal oppleve. Historier om voldtekt, ran og overgrep på veien i Mexico er vanlige på mottakssenteret. Derfor er det alltid psykologer tilstede når bussene fra Mexico kommer med tvangsreturnerte barn. Her kan barna snakke ut situasjonen sin, og få mulighet til å ringe hjem for å fortelle at de er i live. Røde Kors er tilstede med mat, sanitærartikler, og en seng og sove i.

Bildet viser en køysenger og en haug med ryggsekker forran en av de mange Røde Kors-frivillige på mottakssenteret
Hver uke ankommer flere busser med tvangsreturnerte barn fra Mexico til byen Quezaltenango i Guatemala. Barna blir møtt av psykologer og av Røde Kors. De har sterke historier fra flukten mot nord. Noen har sett venner dø, og mange jenter har blitt voldtatt.

– Det å være tilbake i Guatemala er trist, forklarer Adolfo. Dersom jeg hadde kommet frem til USA hadde jeg kunnet få meg en jobb. En utdannelse. En fremtid. Og jeg kunne sendt penger hjem til familien. Men slik gikk det ikke, og nå er jeg tilbake, sier han tydelig preget.

Enn så lenge er planen  å dra hjem. Nå med mindre håp, mindre penger, og mindre muligheter enn noen gang før.
– Jeg kommer nok til å prøve igjen. Reise mot USA altså. For her er det ikke noen fremtid for meg sier Adolfo, mens han ser bort på faren.

Fakta om flyktningkrisen i Mellom-Amerika

  • 26 prosent av verdens migranter oppholder seg på det amerikanske kontinentet, mange har ikke hatt annet valg enn å forlate landet sitt.
  • 600.000 mennesker er på flukt gjennom Mexico på vei mot USA. De har flyktet fra gjeng-    relatert vold eller fattigdom.
  • I 2015 arresterte meksikansk politi 150.000 mellom-amerikanere på vei til USA. Omtrent en fordobling sammenlignet med året før.
  • Man regner med at over 10% av befolkningen i Guatemala, El Salvador og Honduras allerede har flyktet mot USA.
  • I april i år uttalte FNs høykommissær for flyktninger at  det haster med å få på plass tiltak som kan beskytte det økende antallet mennesker som flykter gjennom Mexico.
Grafisk femstilling kakediagram prosentfordeling som viser 90 prosent til formålet 4 prosent til adminstrasjon og 6 prosent til å skafef nye midler

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler