Sør-Sudan: Rosa og sønnen Emmanuel er gjenforent etter halvannet år fra hverandre. Vis bildetekst
Rosa og sønnen Emmanuel er gjenforent etter halvannet år fra hverandre.

Barna kom tilbake

Emmanuel (4), Monika (6) og Victor (12) ble bortført fra landsbyen sin i Sør-Sudan 28. august 2016. Nå har de endelig blitt gjenforent med foreldrene sine.

«Jeg hadde mistet håpet om at de bortførte barna mine var i live.» Frederico

– Barna ble kidnappet på kvelden. Vi satt rundt ildstedet da vi plutselig hørte naboen rope fortvilet «barna mine, barna mine». Plutselig kom det noen og begynte å gå løs på mannen min. Emmanuel gråt «baba, baba». Så tok den fremmede mannen barnet med seg og løp av gårde, forteller moren Rosa.
 Etter over halvannet år skal endelig foreldrene Rosa og Lawrence få se igjen sønnen sin Emmanuel. Frederiko skal få se igjen sine barn, Monika og Victor.

– Vi takker Gud for at barna våre endelig kommer tilbake. Vi trodde ikke vi skulle få oppleve det, sier de.

V-P-SS-E-01175
Endelig kom barna hjem igjen til familiene sine.

Brutalt bortført

Frederiko skulle ha vært far til syv barn, men har bare fem i dag.

– Da min kone gikk bort, ble jeg sittende igjen med ansvaret for hele familien. Jeg hadde mistet håpet om at de bortførte barna mine var i live. Nå som de kommer tilbake, vil de være en stor glede i livet mitt, forteller han.

Kona til Frederiko døde etter at Monika (6) og Victor (12) ble bortført.
– Hun greide hverken å sove eller spise og gråt hele tiden. Hun hadde ikke krefter til å føde et nytt barn. Hun døde med det ufødte barnet, forteller Rosa, som er nabo med Frederiko.

– Jeg kan huske at da jeg kom hjem og Emmanuel var der, pleide han alltid å si «Nå er mamma hjemme!» Etter at han ble bortført, er det ingen som har sagt det. Jeg pleide å gi ham små presanger. Jeg tror han husker oss.

Endelig kom barna hjem igjen og er sammen med familiene sine.

V-P-SS-E-01173
Gjensynsgleden var stor da de bortførte barna endelig kom tilbake til familiene sine.
V-P-SS-E-01177
Etter over halvannet år kunne endelig far og sønn igjen omfavne hverandre.

Hjelper familier å finne sammen igjen

  • Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) hjelper familier som har kommet fra hverandre i områder med krig og konflikt. Røde Kors registrerer slektningene
og sporer opp de som er savnet, uansett hvor eller i hvilket land de er. Røde Kors undersøker alltid om familiemedlemmene ønsker å bli gjenforent og om det er i alles interesse. Hvis familiemedlemmene ikke kan skrive eller lese, blir de registrert med fingeravtrykk.
  • Les mer om oppsporing her

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler