Bildet viser en jemenittisk jente sover på en pappeske i en skolegård i Marawah. Vis bildetekst
En jemenittisk jente sover på en pappeske i en skolegård i Marawah. Åtte av ti mennesker i Jemen er avhengige av nødhjelp. Foto: Abduljabbar Zeyad/ICRC

Seks av ti har ikke nok mat

For hver dag blir situasjonen vanskeligere, og risikoen for menneskene i Jemen øker. Over 80 prosent av befolkningen er avhengige av nødhjelp.

- Få ord som kan beskrive situasjonen bedre enn katastrofe, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

Slik situasjonen har utviklet seg i Jemen, er det vanskelig å finne lyspunkter.

– Nødhjelp vil ikke løse krisen i Jemen. Humanitære organisasjoner kan verken mette millioner av jemenitter eller sørge for helsetjenestene for et helt land, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

Folk kommer seg ikke til sykehus

Sivile hindres i å komme seg til sykehus på grunn av bombing i nærheten av sykehus eller på veiene. Det gjør det vanskelig både å få helsehjelp og å flykte til tryggere områder.

– I Jemen er halvparten av sykehusene stengt på grunn av krigen. Mange har problemer med å komme seg til sykehus, ansatte får ikke lønn og sykehusene sliter med å få inn forsyninger, sier Apeland.

Nå trenger 22,2 millioner av en befolkning på 27 millioner mennesker nødhjelp i Jemen. Seks av ti jemenitter har ikke nok mat.

– De siste månedene har Røde Kors sett en økning i antallet feilernærte. Stadig flere er også avhengige av nødhjelp for å få mat, sier Apeland.

Jemen-gutt
Hvert 10. minutt dør et barn i Jemen. Når livet akkurat har begynt, kommer døden nådeløst i form av sykdom, matmangel eller krigsangrep. Her kjemper en liten gutt for livet på et sykehus. Foto: Ralph El Hage/ICRC

Røde Kors jobber for at flere skal få mat

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) deler ut matrasjoner og støtter lokale bakerier, for å nå flest mulig, spesielt underernærte barn, gravide og ammende.

Tilgangen til rent vann er også veldig begrenset. 90 prosent av befolkningen trenger vann fra tankbiler, fraktet inn til byene der de bor. I fjor ble over én million rammet av kolera, og risikoen for ny spredning øker når de ikke har rent vann.

Ber partene i konflikten om å beskytte sivilbefolkningen


Kampene om havnebyen Hodeida gjør nå situasjonen enda verre. Krigshandlingene er ille i seg selv og gjør det i tillegg vanskelig få inn varer til deler av landet.

– Kampene nærmer seg tett befolkede områder. Det bekymrer oss. Røde Kors ber partene i konflikten om
å gjøre det de kan for å beskytte sivilbefolkningen og hindre ødeleggelser som rammer sivile, sier Apeland.

Dette gjør Røde Kors

  • Jemen Røde Halvmåne er den største humanitære aktøren i lokalsamfunnene.
  • Frivillige gir nødhjelp og førstehjelp, driver helseopplysning for å forebygge sykdom, frakter skadde til sykehus og gir psykososial støtte.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler