Bildet viser en liten jente som smiler. Vis bildetekst
Røde Kors gir både nødhjelp ved krig, konflikt og katastrofer, og langsiktig hjelp for å bedre livssituasjonen til mennesker der levekårene er vanskelige. Foto: Hussein Amal/ICRC

Slik hjelper du gjennom Røde Kors

Norges Røde Kors jobber i de landene der befolkningen er hardest rammet av krig og naturkatastrofer.

– Innsatsen vår er størst der folk trenger tilgang på helsehjelp og vann, og i de landene der Røde Kors kan tilby dette til sårbare grupper som ikke får hjelp av andre, sier programsjef for internasjonale operasjoner Haakon Jacob Rothing.

– Disse områdene er Syria og omkringliggende land, Afrikas Horn, inkludert Jemen og Sør-Sudan, grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan, og Bangladesh og Myanmar, forteller han.

iStock-165920810_myanmar
Oversikt over de mest sårbare områdene i verden.

Langsiktig hjelp der levekårene er harde

Røde Kors gir også langsiktig hjelp for å bedre livssituasjonen til mennesker der levekårene er vanskelige. Rothing forteller at Røde Kors jobber med spesielt utsatte grupper i ulike land, som urbefolkning og kvinner utsatt for vold i Latin-Amerika.

– I tillegg har Røde Kors i Norge et spesielt fokus på å hindre spredning av smittbare sykdommer og epidemier, sier Rothing.

Direkte helsehjelp

– Der landets myndigheter fungerer godt, jobber vi sammen med helsedepartementet og beredskapsstyrkene i landet. I områder med krig og i forbindelse med store naturkatastrofer der myndighetene ikke kan hjelpe sin egen befolkning, gir Røde Kors direkte helsetjenester til sårbare grupper, forteller programsjefen.

“Røde kors har tilgang der andre ikke har det”

Haakon Jacob Rothing
180221_MST_Ganyiel
Michael (9) i Sør-Sudan ble bitt av en slange og måtte amputere beinet. Han har fått viktig helsehjelp og opptrening av Røde Kors. Foto: Mari Aftret Mortvedt/ICRC

Lokallag og frivillige over hele verden

Grunnen til at Røde Kors kan hjelpe de som trenger det mest, er at det finnes en Røde Kors- eller Røde Halvmåne-forening i nesten alle verdens land. De forskjellige nasjonalforeningene har mandat fra nasjonal lovgiving og Folkeretten til å bidra til kriserespons, med vekt på helse.

130414_EMSBeka_061
– Innsatsen vår er størst der folk trenger tilgang på helsehjelp og vann, sier Haakon Jacob Rothing, programsjef for internasjonale operasjoner. Foto: Olav A. Saltbones

– På samme måte som det finnes lokallag i de fleste av Norges kommuner, finnes det lokallag i hele verden, 165 000 til sammen, og millioner av mennesker som bidrar frivillig, understreker Rothing.

Denne humanitære tilstedeværelsen er Røde Kors alene om i verden.

– Røde Kors følger prinsippene om å hjelpe på bakgrunn av behov og uavhengig av tro, etnisitet eller annen tilhørighet, og er nøytrale i krig. Alt dette gjør at vi har tilgang der andre ikke har det, og kan hjelpe der andre kommer til kort, sier Haakon Jacob Rothing.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler