lvira i ettromshytta der hun og sønnen Maximiliano (15 mnd.)

Lengter tilbake til storbyen

Elvira var 13 da foreldrene tok henne ut av skolen og sendte henne for å bo og jobbe hos storesøstrene i Guatemala City. Tre år senere kom hun tilbake til landsbyen, gravid og alene.

Elvira sitter på en av de fire sengene i ettromshytta der hun og sønnen Maximiliano (15 mnd.) bor sammen med Elviras foreldre og brødrene på 14 og 16 år. Noen få skritt unna ulmer bålet i den åpne grua. Grå røyk danser i dagslyset som så vidt siver inn gjennom de uttette plankeveggene. Det hardtrampede jordgulvet er humpete og ujevnt, et resultat av alle hønene og kalkunene som tripper inn og ut og hakker i jorda.

Kaffetørst liten gutt

Maximiliano vrir seg utålmodig på mamma Elviras fang mens hun forteller om livet som alenemor. Et drops stilner sutringen en stund, men helt fornøyd blir han ikke før Elvira reiser seg og fyller en kopp med tynn kaffe fra kjelen som er trukket tilside på det åpne ildstedet. Maximiliano drikker fornøyd mens Elviras mor Rosa jager ut ei høne.

Bilde av den lille gutte Maximiliano smilende og munter mens han støtter seg til et kaffetre
Lille Maximiliano (15 mnd.) er lykkelig uvitende om at mamma måtte gi opp storbylivet og reise hjem til landsbyen for å ta seg av ham.

Det er to år siden Elvira ble gravid og måtte gi opp drømmelivet hos søstrene
i hovedstaden. Barnefaren bor der fremdeles, men de har ingen kontakt, og verken han eller familien vil vedkjenne seg Maximiliano. Elvira kan derfor ikke be dem om penger, enda hun trenger det sårt.
– Jeg likte meg veldig godt i byen, likte å være med søstrene mine. Der kunne jeg se på tv og leve et helt annet liv, det var alltid noe å finne på. Her har vi verken strøm eller innlagt vann, sier hun.

Elvira med sin mor koker mat over et ildsted i den sparsommelige ettromshytta bygget av bambus.
– Jeg er glad for at Elvira får råd og oppfølging gjennom mor/barn-prosjektet, sier Elviras mor Rosa, som selv ble gravid da hun var 15. Det var hun som oppfordret datteren til å takke ja til prosjektet.

Dagslyset bestemmer døgnrytmen

I et hus uten elektrisitet i utkanten av et jorde er det dagslyset som bestemmer døgnrytmen. Klokka sju er det bekmørkt både inne og ute. Da kryper hele familien til sengs under myggnettingen, trygge for malariamyggen som trives godt i det tropiske klimaet. I grålysningen klokka fire står de opp. Elvira og mor Rosa får fyr i grua, og mens brødrene henter vann i en felles drikkekilde 30 minutters gange fra huset, koker de kaffe og steker tortillas. Mange familier har utekjøkken med ildsted, men Elviras familie har bare dette ene rommet, som ofte fylles med røyk når de fyrer.
Etter frokost går Elvira med Maximiliano for å vaske klær i en vannkilde 15 minutter unna. Resten av dagen går med til matlaging og husarbeid.

Elvira smiler sjenert til kamera med gutten i armene ute i maisåkeren sammen med sin mor.

– Føler meg tryggere som mor

Det var moren som oppfordret Elvira til å takke ja til tilbudet fra Røde Kors. Fembarnsmoren ble selv gravid da hun var 15 og vet hvordan det er å ikke ha noen å spørre til råds.
Under svangerskapet var Elvira på alle de fire anbefalte svangerskapskontrollene. Under hjemmefødselen fikk hun hjelp av mødreveilederne, som også kom på hjemmebesøk etter fødselen. Nå følger Elvira opp med ukentlige avtaler på den lokale helsestasjonen.
– Der får Maximiliano vaksiner og jeg får råd om hygiene, amming og ernæring. Jeg har blant annet lært at morsmelk er viktig og at det er bra å amme så lenge som mulig, forteller Elvira.

Bilde av Røde Kors-frivillig og Elvira med sønnen 15mnd på fanget. Sitter ved et bord med brosjyrer og papirer spredt utover.
Her får Elvira råd og veiledning av Claudia, en av de Røde Kors-frivillige på helse- stasjonen.

Også i dag har hun og Maximiliano vært på helsestasjonen. Maximiliano ble veid, og han utvikler seg fint. Deretter hadde Elvira en samtale med Claudia fra Røde Kors.
– I dag snakket Claudia om hvor viktig det er med næringsrik mat som banan, potet  og grønnsaker. Hun sa også at jeg må tilsette en spiseskje med olje i maten når den er ferdig. Oppfølgingen gjør at jeg føler meg tryggere som mor, sier Elvira.

Lengselen overvinner frykten

Maximiliano er fremdeles tørst og vil ha mer kaffe. Elvira går til grua og fyller koppen på nytt, men det som kommer inn skal som kjent ut. Snart åler han seg ned fra senga, stiller seg på gulvet og lar det stå til. Det blir en fin liten pytt på jordgulvet, for bleier er en luksus de ikke har råd til. Elvira smiler brydd mens hun finner fram en ren og tørr bukse til sønnen. En skvett på gulvet og litt ekstra klesvask er uansett ingenting mot de giftige slangene som nå og da finner veien inn i huset.
– Om jeg lengter tilbake til byen? Elvira gløtter bort på moren.
– Jeg savner søstrene mine. Om noen år, når Maximiliano er større og mamma kan passe ham, kan jeg kanskje dra tilbake, sier hun stille.

Fakta om mor/bran prosjektet til Røde Kors

  • Et samarbeid mellom Røde Kors og lokale myndigheter i Izabal-distriktet øst i Guatemala.
  • Barnedødeligheten i Izabal-distriktet var blant de høyeste i landet. Målet med prosjektet er å redusere barnedødeligheten og styrke helsen til gravide, ammende og barn under 5 år
  • Barnas vekst følges nøye, mødrene får opplæring i matlaging med tilgjengelige og næringsrike råvarer, faresignal ved sykdom og familieplanlegging.
  • 1415 kvinner og 2489 barn har vært direkte tilknyttet prosjektet. I tillegg har ytterligere 10 000 mennesker nytt godt av den økte kunnskapen.
  • Rundt 45 lokale frivillige mødreveiledere har fått opplæring av Røde Kors og jobber nå selvstendig i lokalmiljøet sitt.
  • Prosjektet startet i 2013 i 22 landsbyer. Da døde det mellom syv og ni barn hvert år under fødsel eller i løpet av de første fem leveår. Siden oppstart har man ikke mistet noen barn.
Grafisk femstilling kakediagram prosentfordeling som viser 90 prosent til formålet 4 prosent til adminstrasjon og 6 prosent til å skafef nye midler

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler