Bildet viser Reina (5) som holder for øynene med begge hendene sine. Vis bildetekst
Gjennom Røde Kors gir du Reina (5) og andre barn en trygg start på livet med riktig ernæring og god helseoppfølging. Foto: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors

Tre små munner å mette

Hun ser ut som et barn. Men Hermelinda er alenemor til tre, i likhet med tusener av andre jenter i Guatemala.

111018_Guatemala_Hermelinda_baby
– Jeg lærer å lage sunn mat av de råvarene vi har, og barnas helse blir fulgt opp, sier Hermelinda. Foto: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors

- Faren til barna er gift med en annen dame. Det er ingen hjelp å få fra ham.

Hermelinda (25) snakker lavt mens hun ammer én måned gamle Vivian. Den lille babyen er varsamt pakket inn i et teppe og har fått en varm rød lue. Her opp i fjellene i Guatemala kan nettene bli kalde, de to eldste barna Otonid (2) og Reina (5) er ofte forkjølet.

I regntiden fra mai til oktober er regnet ofte nådeløst. Da renner vannet i strie strømmer inn på jordgulvet i hytta og alt blir vått. Over ovnen er det hengt en presenning i taket, så regnvannet ikke skal dryppe gjennom.

HermelindaGuatemala_2018
Alenemoren Hermelin­da (25) og barna Vivian (1 måned), Otonid (2) og Reina (5) bor 2000 m.o.h. i en hytte uten vann og strøm. Takket være Røde Kors får familien viktig helsehjelp og god oppfølging. Foto: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors

Vanskelig å skaffe nok mat

Den største utfordringen er likevel å skaffe mat, forteller Hermelinda. Det siste året har avlingene sviktet på grunn av mye tørke tidligere i år.

– Jeg har noen høner som jeg selger for å få litt penger. En gang i måneden går jeg til Olopa for å handle.

Olopa er nærmeste landsby og turen tar tre timer til fots. Babyen får bli med, mens Otonid og Reina
må klare seg hjemme alene. Men femåringen Reina 
er beundringsverdig ansvarsfull og passer godt på lillebroren. Hun hjelper også moren med husarbeid og ser etter hønene.

Guatemala_Hermelinda_Reina
Når vi spør Reina om
å ta bilde av henne, løper hun straks og henter et vaskefat, fyller det med vann og vasker seg. Så skifter hun til den fineste kjolen hun har. Som femåringer flest liker hun å se fin ut. Foto: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors.

Mange alenemødre

Det er mange alenemødre i Guatemala, noen så unge som 14 år. Og det er ikke uvanlig at fedrene ikke stiller opp.

– Problemet for alenemødrene er at de ikke har mulighet til å jobbe. Da tjener de heller ikke penger til mat, forteller Maria Vasques (47).

Hun er frivillig i Røde Kors og fungerer som en lands­ bymor for familiene her. Gjennom Maria får mødrene tett oppfølging og informasjon om hva Røde Kors kan hjelpe dem med. Målet er å bedre helsen til mødre og barn gjennom riktig ernæring, helsesjekk, hjemme­ besøk, mødregrupper og førstehjelp.

For Hermelinda betyr hjelpen at hun er litt mindre alene om ansvaret.

– Hjelpen fra Røde Kors betyr mye. Jeg lærer å lage sunn mat av de råvarene vi har, og barnas helse blir fulgt opp. De er friskere nå enn før.

Dette gjør Røde Kors

Helseprogrammer rettet mot mødre og barn, som:

  • hjemmebesøk og mødregrupper

  • veiing og måling av barn for å sikre god utvikling
  • rådgiving om mat og helse
  • matlagingskurs med fokus på riktig ernæring

 

- Psykososial oppfølging av voldsofre


- Forebygger hiv og aids


- Styrker beredskap og førstehjelp


- Gir latriner til familier

Guatemala

  • Folketall: 16,3 millioner
  • 
Guatemala har Mellom-Amerikas sterkeste økonomi, men kun en liten del av befolkningen har tilgang til rikdommen.

  • Etter borgerkrigens slutt i 1996 har vold, korrupsjon, gjengkriminalitet og straffefrihet vært et stort samfunnsproblem.

  • Utbredt fattigdom og ekstrem ulikhet kombinert med naturkatastrofer og vold gjør store deler av befolkningen, særlig urfolk, svært sårbare.

 

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler