Bildet viser Nidia (2) med mamman sin hjemme, i Guatemala. Vis bildetekst
Det lille moren hadde av morsmelk, var ikke nok for Nidia. Med hjelp fra Røde Kors blir hun nå mett hver dag. Foto: Lars Erik Svanberg.

Endelig nok næring til Nidia

Nidia var underernært da Røde Kors møtte henne første gang. Nå har familien fått hjelp, og den lille jenta er akkurat som en toåring skal være.

Nidia (2) bor med foreldrene og fem søsken i en liten jordhytte langt utenfor allfarvei i det østlige Guatemala.

Vi besøker familien en ettermiddag mens regnet høljer ned og gjørma renner inn på jordgulvet i den lille hytta. Røyken ligger tett fra et ildsted der moren lager tortillaer og bønner. Det er stort sett det familien har råd til å spise etter at pappa har arbeidet lange dager på kaffe- og bananplantasjene i området.

Enkle tiltak nytter

I Olopa har de aller fleste veldig lite å rutte med, og mange barn lider av underernæring. Hver uke besøker frivillige fra Røde Kors landsbyen der Nidia bor. Barn får helse- oppfølging, og alle under fem år blir veid og vaksinert i samarbeid med lokale helsemyndigheter.


I fjor veide Nidia langt mindre enn hun skulle etter alderen. Det lille moren hadde av morsmelk, var ikke nok. Etter tett oppfølging fra Røde Kors har Nidia nå lagt på seg og er utenfor fare. Moren har lært hvordan hun kan sikre at datteren får ekstra næring gjennom å bruke de få råvarene familien har sammen med vitamintilskudd. Det er fint å se at arbeidet nytter – ofte med enkle tiltak!

Fakta Guatemala

  • Folketall: 16,3millioner
  • 
Guatemala har Mellom-Amerikas sterkeste økonomi, men kun en liten del av befolkningen har tilgang til rikdommen.
  • Etter borgerkrigens slutt i 1996 har vold, korrupsjon, gjengkriminalitet og straffefrihet vært et stort samfunnsproblem.
  • Ut bredt fattigdom og ekstrem ulikhet kombinert med naturkatastrofer og vold gjør store deler av befolkningen, særlig urfolk, svært sårbar.

Dette gjør Røde Kors:

Røde Kors i Norge støtter Guatemala Røde Kors innen:

  • Helseprogrammer særlig rettet mot mødre og barn

  • Psykososia loppfølging av voldsofre

  • Forebygging av hiv og aids

  • Organisasjonsutvikling for å styrke nasjonalforeningen

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler