Bildet viser mennesker rundt en vannpumpe for å få tilgang till vann. Vis bildetekst
Pakistansk Røde Halvmåne har, med støtte fra Norges Røde Kors, installert 187 vannpumper i 18 landsbyer. Dette gir 21 966 mennesker tilgang til rent vann. Alle foto: Pakistansk Røde Halvmåne.

Vannet som stjal tiden

Når du må gå to mil hver dag i svimlende varme for å hente vann, forsvinner det meste av dagen. Vannpumper fra Røde Kors har gitt pakistanske kvinner tiden tilbake.

En gruppe kvinner i luftige kjoler med vannkanner på hodet og i armene og barn svinsende rundt på veien er et klassisk bilde på hverdagslivet i Sindh-provinsen i Pakistan. For mange er oppgaven både tidkrevende og tung.

– Som kvinnen i huset har jeg ansvar for mye, deriblant å skaffe vann. Men jeg slet med å få tid til alt siden det meste av dagen gikk til vannhenting, forteller Sughran Bibi (32) som bor i Dur Muhammad Brohi i Jacobabad.

kvinner_barn_barer_vannkanner
Kvinner og barn i fargerike, luftige kjoler bærende på vannkanner er et dagligdags syn i Pakistan. Mange må gå flere timer hver dag for å hente vann til matlaging og rengjøring.

187 vannpumper fra Røde Kors

To ganger om dagen gikk hun 10 km til en vannpumpe - alltid sammen med andre kvinner for å føle seg trygg og ha selskap på veien. Mange andre landsbyer i området hadde samme utfordring med begrenset tilgang til vann. For å bedre helse- og hygieneforholdene og gjøre hverdagen enklere for kvinner og barn, har Pakistansk Røde Halvmåne, med støtte fra Norges Røde Kors, installert 187 vannpumper i 18 landsbyer.

Endelig tid til å jobbe med andre ting

– Familien min er sunnere og lykkeligere, og det er jeg også. Før måtte jeg spare veldig på vannet, men nå 
har jeg nok til både matlaging, rengjøring, klesvask og kroppsvask, sier Sughran Bibi om livet etter at pumpene kom på plass.

Hun viser frem et håndlaget teppe og smiler: – Jeg har laget dette! Jeg har nå fått tid til å jobbe med håndverk som jeg kan selge for å tjene penger til familien.

Sughran_Bibi
Etter at vannpumpene kom på plass, har Sughran Bibi (32) endelig fått tid til annet arbeid enn å hente vann. Her syr hun tepper som hun selger til inntekt for familien.

Vann i Pakistan

  • Pakistan er blant de 10 land i verden der flest mennesker mangler tilgang til rent vann.
  • 16 millioner mennesker har ikke annet valg enn å bruke urent vann.
  • 46 prosent av befolkningen kan ikke vaske hendene hjemme med såpe og vann. Faren for sykdommer som diaré er derfor stor.
  • Norges Røde Kors støtter Pakistansk Røde Halvmåne med vannprogrammer i 8 distrikter.
  • Totalt får 21 966 mennesker tilgang til rent vann gjennom programmene.
  • Røde Kors bidrar blant annet til vannpumper, latriner og opplæring i håndvask, mathåndtering og renhold.

Kilder: WHO, WaterAid

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler