Bildet viser mamma Belina fra Sør-Sudan med sine barn. Vis bildetekst
Belina flyktet med barna sine da hun var høygravid. «Jeg må finne mat til dem hver dag, også når jeg er syk,» sier hun. Når de ikke har tilgang på grøt eller korn, spiser de blader eller frukt de finner. Foto: Mari Aftret Mørtvedt.

– Livet er vanskelig her

De minste barna plukker opp de siste bønnene på bakken. Alt skal opp før fuglene kommer. I Sør-Sudan har annethvert menneske for lite å spise.

barna_plukker_bonner
Barna plukker opp hver eneste bønne som har falt ut av sekkene med mat som er delt ut fra Røde Kors. Foto: Mari Aftret Mørtvedt.

Ved første øyekast kan det se ut som barna leker med småstein. Når vi går nærmere, ser vi at barna har små poser hvor de samler bønner. De tar med seg alle restene fra dagens matutdeling hjem til familiene sine, som bor under presenninger i en liten landsby langt fra deres egentlige hjem.

«Jeg var høygravid da vi flyktet og det tok oss ti dager å komme frem. Det var ikke enkelt, men vi hadde ikke noe valg.» Belina

Hadde ikke noe valg

– Livet er vanskelig her. Selv om jeg er syk, må jeg finne mat til barna mine og ta vare på dem. Jeg vet ikke hvor mannen min er, og det er ikke mulig å finne informasjon, sier Belina Sabino. Hun har fem barn og flyktet fra vold og konflikt. Alt skjedde så fort at de ikke fikk gitt beskjed til faren til barna.

Nå bor hun i en teltleir for internt fordrevne sammen med 18 000 andre, som kom til området med nesten ingenting. Røde Kors har delt ut klær, presenninger, vannbeholdere, enkelt kjøkkenutstyr og tepper. Under regntiden blir det meste vått og det kan bli kaldt om nettene. Mange av dem som har søkt tilflukt her, har flyktet flere ganger fra konflikt i Sør-Sudan.

– Jeg var høygravid da vi flyktet. Vi måtte ta pause hver 2.–3. time og det tok oss ti dager å komme frem. Det var ikke enkelt, men vi hadde ikke noe valg, forklarer Belina. Minstegutten Lurni ble født ti dager etter at de kom hit til Deim Zubeir, en liten landsby nordvest i landet.

Fakta: Sør-Sudan

  • Sør-Sudan ble opprettet i 2011 og er verdens yngste land.

  • Konflikten blusset opp i desember 2013 og befolkningen lider av krig, vold og fattigdom.
  • Hver tredje innbygger har flyktet, enten internt i Sør-Sudan eller ut av landet.
  • Seks millioner mennesker, annenhver innbygger, har for lite mat.

Kilde: FN

Julia_mistet_en_tann
Julia har mistet en tann. I deres kultur skal tanna legges på toppen av en tukul (stråhytte), for at den skal kunne vokse ut igjen. Julia bor nå i et telt, men hun håper tanna vokser ut likevel. Foto: Mari Aftret Mørtvedt.

En hverdag i krig

Sør-Sudan er et av verdens mest fattige og konfliktfylte land. Det ble selvstendig fra Sudan etter en langvarig borgerkrig i 2011, men optimismen som kom i kjølvannet av frigjøringen, ble knust da ny konflikt brøt ut i desember 2013.

For befolkningen betyr det generasjoner av barn som vokser opp i krig og konflikt. Et av dem er Julia, som nylig mistet en tann.


– Jeg tror den kommer til å vokse tilbake, sier hun, men ser ikke helt overbevist ut. I hennes kultur skal man nemlig legge en mistet tann på toppen av en stråhytte, for at den skal kunne vokse ut igjen. Nå bor Julia med familien i et telt, og hun vet ikke om det fungerer å legge tanna på toppen av teltet.

I dag smiler hun likevel, for hun og søsknene spiser grøt de har fått fra Røde Kors. Moren til Julia, Dorina, er fornøyd. Men selv om de blir mette i dag, vet hun at de må finne annen mat når denne rasjonen tar slutt.

– Maten vi får fra Røde Kors er god, men det er ikke nok, sier hun.

Dette gjør Røde Kors:

  • Røde Kors har feltsykehus, vaksinerer husdyr, sikrer tilgang til vann, deler ut mat og såkorn, gjenforener familier og jobber for human behandling av fanger.
  • Sør-Sudan huser en av de største hjelpeoperasjonene til den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i verden.
  • Norges Røde Kors jobber sammen med Sør-Sudan Røde Kors og støtter blant annet opplæring av frivillige i førstehjelp og forebygging av kolera.
Rode_kors_deler_ut_mat_deim
I løpet av få dager deler Røde Kors ut mat til 6000 mennesker i landsbyen Deim Zubeir i Sør-Sudan. Foto: Mari Aftret Mørtvedt.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler