Ferie for alle-opphold Vis bildetekst
Foto: Røde Kors

Minner for livet med Ferie for alle

Stadig flere barn i Norge vokser opp i familier som sliter økonomisk. Mange barn faller utenfor og får ikke de samme mulighetene som sine jevnaldrende.

Her får de mulighet til å skape minner for livet, og opplevelser de kan ta med seg tilbake til skolehverdagen etter endt ferie. Her får de mulighet til å mestre nye aktiviteter og knytte vennskapsbånd. Og de får mulighet til å ha mamma og pappas fulle oppmerksomhet i et pusterom borte fra hverdagens bekymringer. Vi klatrer, bader, står alpint, går fjellturer, padler kano, leker, griller og spiser god mat. I fjor fikk over 1000 personer ferieminner for livet med Ferie for alle Østlandet – og det helt gratis!  

Ferie for alle fylte 20 år i fjor og har bare blitt mer etterspurt med tiden. At hele familien får reise samlet på tur er svært viktig. Røde Kors erfarer at en ferie kan være «så mye mer» enn en ferie. Tilbudet styrker familiebånd, gir nettverk, mestringsopplevelser og ikke minst nytt påfyll i en ellers vanskelig hverdag. Dette kommer frem i samtaler og i evalueringer etter endt opphold.  

Dette sier noen av våre gjester: 

  • Kunne skrevet en bok om hvor bra dette har vært» 
  • Både liten og stor har hatt mestringsfølelse og fått bedre selvtillit. Kunne skrevet en bok om hvor bra dette har vært» sitat mamma. 
  • Jeg elsker å være her. Det var supert og veldig gøy» sitat jente 9. 
  • Vi har fått nye venner. De frivillige var fantastiske og viste stor interesse for barna slik at de ville være her lengre» sitat pappa. 
  • Vi opplevde glede og moro som vi aldri har hatt før. Alt var bra: god mat, masse forskjellige aktiviteter og snille mennesker som hjalp oss. Det var første gang vi deltok med Ferie for Alle og det var spesielt. Vi har ikke ord for å beskrive hvor takknemlige vi er. Vi glemmer aldri denne ferien» sitat mamma. 

Behov for flere frivillige 

Ferie for alle ledes og tilrettelegges av Røde Kors-frivillige. Hos oss har vi frivillige fra 18-78 år med alle mulige bakgrunner.  

Anh Thi Martinsen (30) har vært frivillig i aktiviteten siden høsten 2020.  

– Å melde meg som frivillig på FFA har vært en av de beste avgjørelsene jeg har tatt i hele mitt liv. Jeg har møtt utrolig mange mennesker som har inspirert meg på mange aspekter i livet.  

Solveig Berre (77) er også frivillig i Ferie for alle. Det har hun vært i en årrekke.  

– Det å bidra til at familier kan få gode ferieopplevelser er en positiv aktivitet for meg. Det å høre og se barn og voksne i gledesfylte aktiviteter gir meg stor glede. At personer flytter egne grenser er dypt berørende, sier Solveig når hun blir spurt hvorfor hun fortsatt er frivillig.  

Selv om ferie for alle Østlandet i fjor kunne gi over 1000 personer ferieminner, var det mer enn det dobbelte som søkte. Dessverre klarer vi ikke å innvilge alle plasser. For å øke vår kapasitet, men også skape kvalitet i tilbudet trenger vi flere frivillige. En ferietur varer fra søndag til fredag og foregår på ulike steder på Østlandet i alle skoleferiene.  

Har du en uke til overs i løpet av året du kunne tenke deg å fylle med noe meningsfullt? Er du glad i å være i aktivitet? Er du sporty og løsningsorientert? Er du glad i å bli kjent med nye folk? Har du et hjerte for at barn i Norge skal ha like muligheter? Da trenger vi deg!