Fange ser ut av gittervindu Vis bildetekst
Raymond som er innsatt i Hamar fengsel, kikker ut av vinduet.

- Jeg føler meg lettere når Karianne har vært her

Omtrent annenhver uke møtes Karianne og Raymond til en prat. Det spesielle er at dette skjer i et lite besøksrom på Hamar fengsel. Karianne er visitor i Røde Kors.

Raymond soner en lengre dom og har fortsatt mange år igjen av straffen sin. Han mener samtalene med Karianne gjør han til en bedre mann.

- Jeg synes det er viktig, for jeg har ikke så mye annet besøk. Det er ikke alltid du kan prate med betjenter om alt mulig heller. Heller ikke innsatte. Da er det allright å få besøk fra utsiden, så man kanskje får noe annet å tenke på, sier Raymond.

Raymond er i førtiårene. Han har allerede sittet i mange år, fortsatt har han mange igjen. Han har gjort noe av det mest straffbare man kan gjøre. Det er vanskelig for familien å besøke han. Det samme gjelder venner. Flere sliter med det han har gjort. Det er også vanskelig å vite hvem innenfor murene han kan snakke med. Derfor blir det ofte til at han bærer tankene, skammen, angeren og sinnet alene. Helt til det er tid for besøk fra Karianne igjen. Hun er som en ventil for Raymond. En nøytral samtalepartner som ikke dømmer, men som lytter.

- Det har hjulpet meg med å forme meg, slik at jeg kan få et greit liv når jeg kommer ut igjen. I stedet for å være sinna og utagerende mann, så er det bedre å ha det hyggelig, og være litt mer rolig innvendig. Å få besøk av en visitor gjør at hverdagen min blir mye lettere her inne, forklarer Raymond.

Innsatt sitter på cella ved pulten sin.
Raymond har mange timer i døgnet på cella si. Han soner en lang dom.

Raymond sitter på cella og leser et blad når fengselsbetjent Tommy banker på. Visitor Karianne har booket besøksrommet og høydepunktet for Raymond er her. Fengselsbetjenten følger Raymond gjennom gangen, fordi de andre cellene, gjennom to låste dører og inn på besøksrommet. Det hvite rommet er bittelite og avlangt. Det er så vidt plass til to stoler, et lite bord og en sofa. I et hjørne ligger det barneleker. Foran vindu er det gitter.

Karianne og Raymond gir hverandre en klem. Det er antagelig den eneste klemmen Raymond har fått på to uker. Den forrige var også fra Karianne. Praten går lett. De tar en kjapp oppsummering på ståa på livet. Neste samtaletema er mat. Det er rimelig fast tematikk. Raymond er kokk og Karianne er interessert i mat. De snakker også om livet som venter utenfor. Hva som venter Raymond og hvordan han jobber med seg selv for å stable et nytt liv på bena, når den tid kommer.

Visitor i samtale med en innsatt.
Visitor Karianne og innsatte Raymond, møtes ca annenhver uke til en totimers prat. Raymond mener visitortjenesten gjør han til en bedre mann.

Å gjøre en forskjell for andre

Karianne har vært visitor i mange år. Hun liker å være frivillig og visitortjenesten passer henne. I tillegg til å være visitor for Raymond, er hun også med Hamar Røde Kors når det organiseres hyggekvelder på fengslene i Hamar og på Ilseng

- Jeg synes det gir en god følelse, at man kanskje har gjort dagen litt bedre for den som sitter inne. Jeg vil være visitor fordi jeg ønsker å gi noe til en gruppe, som kanskje ikke til vanlig får så mye oppmerksomhet. Det er godt å kjenne på at jeg gjør en forskjell for de jeg har vært visitor for, og Raymond.

Gir lite – betyr enormt

To timer løper som en sprint for Raymond. Han kunne gjerne hatt to timer til med Karianne, men besøksrommet venter nye gjester. Det er takk for denne gangen.

- Jeg gleder meg før Karianne kommer og føler meg jo femten kilo lettere når jeg da er ferdig med besøk og skal tilbake på cella, avslutter Raymond.

Karianne er ferdig for denne gangen. Hun har gjort en forskjell for et annet menneske. En stor forskjell. Samtidig føler hun at hun har gitt lite. Hun skulle bare visst. For Raymond føles det som ordene for hva besøket betyr, ikke er laget ennå. Det nærmeste han kommer er kanskje alt. Det betyr alt for Raymond. Hun er hans ventil, et godt friminutt og hans vindu til verden utenfor.

Om visitortjenesten

Prioriterer de mest ensomme

Visitorbesøk skjer først og fremst i fengsler med høyt sikkerhetsnivå. Røde Kors prioriterer å besøke de mest isolerte og ensomme av de innsatte. Røde Kors er den eneste humanitære organisasjon i Norge som får besøke innsatte i varetekt.

Strenge krav

Det stilles strenge krav til visitorene og hvordan tjenesten utføres. Retningslinjer for tjenesten er utarbeidet i et samarbeid mellom Kriminalomsorgen og Røde Kors. Besøkene skjer i en tidsavgrenset periode, og all kontakt mellom innsatt og visitor opphører i det den innsatte løslates eller overføres til et annet fengsel, eller tidligere hvis den innsatte eller visitor ønsker det.