Gatemeglerne i Bergen på Stadion. Vis bildetekst
Gatemeglerne i Bergen jobber både på vårt eget ungdomshus Fellesverket, på andre ungdomshus, i diverse kurssammenhenger og ute i felten. Her fra Brann stadion tidligere i år.

Gatemegling i Bergen styrer mot et rekordår

Denne høsten har konflikthåndteringsmetoden Gatemegling 10-årsjubileum i Bergen. Da er det ekstra hyggelig at tilbakemeldingene fra ungdom det siste halvåret er så utrolig positive.

– Ungdom forteller at det er mye lettere å snakke om vanskelige ting med Gatemeglere enn andre voksne. Fordi vi er «kule og at vi tåler at ungdom er ungdom», sier Carina Hermansen, som leder Gatemegling i Bergen Røde Kors.

Klar for jubileumshøst

Høsten er over oss og skolene har startet. Stort sett er det spennende og kjærkomment med et nytt år, men vi i Røde Kors vet at det også kan dukke opp nye og gamle konflikter. Røde Kors jobber med ungdom for å forebygge og reparere konflikter under vårt program Gatemegling. Dette finnes over hele landet. Her i byen har gatemeglerne base på ungdomshuset Fellesverket, men de jobber også ute i felten. Frivillige gatemeglere hjelper til på skoler, på andre ungdomsklubber, på demonstrasjoner og jobber sammen med Bergen kommune og Forebyggende enhet i politiet og Bjørgvin fengsel.

Våren 2022 har det vært stor gatemeglingsaktivitet i Bergen Røde Kors, med flere konfliktverksteder, workshops, meglinger og dialogmøter. Gatemeglerne har vært dialogvertsvakter, deltatt på samlinger og holdt kurs.

Verdifullt samarbeid med unge

Gatemeglerne våre har også jobbet tett sammen med ungdom det siste halvåret. Det gir oss verdifull innsikt i hva som står på agendaen, hva som er viktig for unge akkurat nå og hvordan vi best kan bidra. Unge har kurset våre gatemeglere i hverdagsrasisme og fortalt oss hva ungdom egentlig trenger fra trygge voksne.

Vårsemesteret har vært travelt og fylt med veldig mange givende oppdrag. Halvårsrapporten til Gatemegling i Bergen Røde Kors viser at bestillingene har kommet jevnt og trutt, noe som tyder på at våre samarbeidspartnere er fornøyde med jobben vi gjør. Rekorden for deltakelse i Gatemeglings-metodikken til Røde Kors ble satt før pandemien, i 2019. 

– I år er vi sikre på at vi kommer til å slå denne rekorden, sier Hermansen.

Nå styrer hun og de frivillige mot 10-årsjubileum i november.

– Vi skal samle gamle og nye frivillige. Det blir veldig gøy, for mange har skjulte talenter. Vi har blant annet en standupkomiker, en kokk som lager tamilsk mat og noen rappere blant de frivillige gatemeglerne.

Men før det venter en travel høst.

– Vi har flere oppdrag fremover. Akkurat nå forbereder vi et verksted for de i kommunen som jobber med ungdomsklubber. Det skal vi holde her på Fellesverket i neste uke, sier Hermansen.