Ferie for alle Merket 2016

Drømmeferie med Røde Kors

- Det er et fantastisk tilbud. Vi koser oss hver dag, og skaper minner for livet, sier Trine Woldseth.

På feriestedet Merket på Golsfjellet er 16 familier fra Hordaland på ferie med Røde Kors. Ferie for alle er et gratis ferietilbud til vanskeligstilte familier som ikke har andre muligheter til å reise på ferie.

Trine Woldseth og tvillingene John-Gabriel (8) og Isabelle (8) storkoser seg på leirstedet i Valdres. Dagene går fort med et tettpakket program og ulike aktiviteter dagen lang.

- Det går i ett, sier Woldseth lattermild. Men det er fint å være et sted med så fritt spillerom. Her kan barna utfolde seg og være fysisk hele dagen, fra de står opp til de legger seg.

15 år med ferie

Ferie for alle startet opp som et svar på en behovskartlegging i 2001, hvor det kom frem at 28 000 barn vokste opp i vedvarende fattigdom. Disse barna hadde få muligheter til å få delta på samme arenaer og erfare samme opplevelser som sine klassekamerater.

Røde Kors startet derfor Ferie for alle for å sikre at disse barna fikk mulighet til en ferieopplevelse. Siden 2001 har over 20 000 barn og voksne har reist sammen med nesten 4000 Røde Kors frivillige på 500 ferieopphold.

Woldseth forteller at datteren har ADHD og helst vil være med på så mye som mulig.

- Her får vi vært med på mye mer enn vi kunne klart på egenhånd, ting vi aldri har prøvd eller hatt råd til, sier Woldseth.

Hjemme bruker sønnen mye tid på spilling, på Merket har han imidlertid ikke spurt etter nettbrettet en eneste gang.

- Det er helt fantastisk, smiler tobarnsmoren.

På Merket får familiene en aktiv ferie med aktiviteter som kanopadling, elgsafari, sykling, vikingaktiviteter i vikingleiren, bading, ballspill, sove i telt og mye mer. Store deler av ferien foregår utendørs.

- Det er et fantastisk tilbud. Vi koser oss hver dag, og skaper minner for livet, sier Woldseth.

Stadig flere søkere

Pågangen fra familier som ønsker å være med er stor. 5300 barn og voksne har søkt om å få et ferieopphold sammen med Røde Kors i sommer, men det er kun plasser til 2270. Leder for Ferie for alle i Hordaland, Torunn Samuelsen, forteller at antall søknader stiger hvert år. I år har Hordaland Røde Kors mottak 378 søknader fra familier i fylket, men det finnes kun 176 leirplasser.

- Pågangen har vært enorm. Det viser hvor viktig tilbudet er. Det er mange flere som ikke har råd til å reise på ferie enn det vi tror, og vi opplever at et er tabu å snakke om det, sier hun.  

En forbrukerundersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB viser at målgruppen Røde Kors ønsker å nå med ferietilbudet blir større. Her svarte 15 prosent at de ikke har god nok økonomi til å reise på ferie i år, mot ni prosent i 2015.

- Mange barn gruer seg til å begynne igjen på skolen hvis de ikke kan fortelle at de har gjort noe kjekt i ferien, sier Samuelsen.

- Holder meg ung

Med fra Hordaland er også frivillige ferieverter som skal bidra til å gi deltakerne gode opplevelser og varige minner. Arvid Østensen har vært med som frivillig i ni år og har ingen planer om å gi seg med det første.

- Det holder meg ung, forteller pensjonisten, som fikk høre om aktiviteten fra en tidligere kollega.

Mange av de frivillige har vært med i flere år, og trekker frem et godt miljø blant de frivillige som en av årsakene til at de ønsker å være med år etter år.

- Jeg har ikke angret en dag på at jeg ble frivillig i Røde Kors. Jeg synes det er positivt å bryte tradisjonelle miljøer og være sammen med unge mennesker som man ellers ikke ville blitt kjent med, sier Østensen.

Ferie for alle

  • Et tilbud om en unik ferieopplevelse for vanskeligstilte familier.
  • Startet opp som et svar på en behovskartlegging i 2001, hvor det kom frem at 28 000 barn vokste opp i vedvarende fattigdom.
  • I sommer reiser 2270 voksne og barn på ferie med Røde Kors.
  • Ferie for alle blir ledet og tilrettelagt av frivillige i Røde Kors.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler