Grunnkurs beredskap: Hensikten med kurset er at deltakerne skal kjenne til sin plass i beredskapsorganisasjonen Røde Kors i sitt lokalsamfunn. Man skal kjenne til hvordan beredskapen i lokalsamfunnet er organisert, hvilken rolle Røde Kors har i den lokale beredskapen og hvordan denne beredskapen er organisert.
Målgruppe Kurset er aktuelt og nyttig for alle frivillige i Røde Kors. Der krise og beredskapsledelse gir kunnskap og kompetanse i å lede andre i en beredskapssituasjon gir dette kurset en generell innføring i hva beredskap er og Røde Kors sin rolle i den.
Hvordan arrangere elektroniske kurs og møter: Koronapandemien har tvunget frem nye måter å kommunisere og arrangere møter og samlinger. Mange av løsningene hadde vi allerede, noen har kommet til basert på situasjonen. Uansett har vi beveget oss noen år frem i tid når det gjelder å kommunisere digitalt. På dette kurset vil du få grundig opplæring i hvordan du kan sette opp kurs og elektroniske møter via de verktøyene og digitale plattformene som er tilgjengelig for deg som frivillig i Røde Kors.
Aktivitetslederkurs: Kurset passer for alle som har eller kan tenke seg å ta ansvar for en aktivitet eller en gruppe frivillige i Røde Kors. Her går vi igjennom aktuelle temaer for ledere i ulike Røde Kors aktiviteter, og målet er at du skal bli tryggere i rollen din som aktivitetsleder i Røde Kors.
Kors på Halsen – Om barn og unges utfordringer: Denne bolken blir ikke et typisk kurs, men noen timer med nyttige innlegg og refleksjoner når det gjelder barn og unges utfordringer i dagens samfunn. Vi tenker kort å presentere Kors På Halsen (Røde Kors sitt samtaletilbud for barn og unge via telefon, chat og epost) innledningsvis. Fokus i innlegget blir utfordringer vi ser i barn- og unges hverdag, og hvordan imøtekomme barna som en trygg voksen. Av aktuelle utfordringer tenker vi å sette søkelys på stress og press, digitale medier, kropp og seksualitet, og relasjoner. Så legges det opp til noe diskusjon og refleksjon i fellesskap. Dette vil passe for både nye og erfarne frivillige som er med i en aktivitet der man møter barn og unge.
Røde Kors prinsippene og Røde Kors vurderingen: Hensikten med kurset er å bidra til at kursdeltakerne får kjennskap til og forståelse for Røde Kors prinsippene, samt trening i å bruke prinsippene i konkrete situasjoner. I tillegg vil man få opplæring i hvordan man kan gjøre gode Røde Kors-vurderinger, der en viktig del omhandler hvordan vi bruker Røde Kors prinsippene for å vurdere eksisterende og ny aktivitet.
Etter endt kurs har deltakerne:
- Kjennskap til de syv Røde Kors-prinsippene
- Kjennskap til Røde Kors-vurderingen
- Trening i å bruke Røde Kors-prinsippene i dilemmasituasjoner
Mottak av frivillige og frivilligpleie: Dette kurset handler om hvordan vi best forbereder lokalforeningen på et godt og bærekraftig mottak av nye frivillige, samt hvordan vi jobber for å holde på de vi har. Vi går igjennom frivillighetsprosessen fra A til Å og diskuterer frivilligvert-rollen samt verktøykassen for mottak. I del to vil du lære om myter og sannheter om frivilligheten i Norge i dag, typer av frivillige og det mest virkningsfulle du kan gjøre for å holde på frivillige.
Anbefalte forkunnskaper: Røde Kors-vurderingen.
Målgruppe: Medlemskontakter, aktivitetsledere, frivilligverter, styremedlemmer
- Kurset tar for seg mye av innholdet i frivillighetssirkelen, men går ikke igjennom selve Røde Kors-vurderingen og planleggingen av en ny aktivitet.
- Starter fra det punktet hvor et aktivitetsønske kommer inn i DiBa, går igjennom mottak, den første kursingen og frivilligpleie.
- Målet er å gi et helhetlig bilde av hvordan en lokalforening kan sette opp denne prosessen. Ved endt kurs vil deltakerne forhåpentligvis ha en formening om hvordan mottak, kursing og medlemspleie skal prioriteres i lokalforeningen.
- Metoden vil være samtale og deling av erfaring mellom deltakerne, samt "tavleundervisning".