
TRØKK
Velkommen til årets TRØKK-samling på Quality Hotel Edvard Grieg fra 14-16. oktober.
Endelig kan vi samles igjen. Vi har gleden til å invitere til en spennende helg med mye faglig påfyll. Årets kursprogram er utarbeidet av programkomiteen for TRØKK i Hordaland Røde Kors, som vanlig etter innspill fra lokalforeningene i Hordaland, distriktsråd, distriktsstyre og ansatte. Vi håper at kursmenyen faller i smak og dekker mange av de behovene som eksisterer når det gjelder kurs- og kompetanseheving i lokalforeningene i Hordaland. Kurstilbudet på årets TRØKK er stort og mangfoldig, og du finner mer informasjon om kursmenyen her:

(Last ned i større format her)
Kursmeny
Hensikt med kurset
Ettersamtale er en strukturert samtale hvor målet er å gi deltakeren en anledning til å uttrykke og takle egne reaksjoner og opplevelser etter å ha opplevd noe i Røde Kors-aktivitet som potensielt kan sette negative spor eller svekke motivasjonen til å fortsette.
Målgruppe
Temakurset er for alle frivillige i Røde Kors som ønsker å ha en rolle ovenfor frivillige som i tjeneste opplever krevende hendelser som de ønsker snakke med noen om.
Læringsmål
- Deltakere skal få innsikt i helhetlig program for ettersamtale i Røde Kors.
- Deltakerne skal få kjennskap til sin rolle som samtaleleder.
- Deltakerne skal få kjennskap til og øve på de fem fasene i en ettersamtale.
- Deltakerne skal få kjennskap til kriteriene for nivå 1
Ettersamtale nivå 1 på TRØKK er delt i to deler:
- Del 1: Temakurs - Ettersamtale nivå 1
Hensikten med kurset er å gi egnede ansatte eller frivillige kunnskap om og ferdigheter i å gjennomføre ettersamtaler for frivillige som har vært i aktivitet eller innsats på vegne av Røde Kors, og som har behov for ettersamtale. Kurset vil ta for seg strukturen og innholdet i en ettersamtale, samtaleleders rolle, hvordan tilbudet er organisert, og taushetsplikt.
- Del 2: Øvelse
Den andre delen legger opp til trening i par eller triader og veiledning fra instruktører. Det er gjennom praktisk øving at kunnskapene fra kursets teori ordentlig setter seg.
Du kan melde deg på én eller begge deler. Hvis du bare er nysgjerrig og vil vite mer om ettersamtale, holder det å melde seg på del 1. Hvis nylig har tatt kurset og husker en del av teorien, kan du melde deg på kun del 2 for å styrke dine ferdigheter som samtaleleder. Hvis du ikke har hatt kurset før (eller det er lenge siden) og ønsker å bli samtaleleder, melder du deg på både del 1 og del 2.
Tidspunkt: Lørdag 09.00 - 18.00
Dette nyutviklede og praktiske firetimers-kurset er utviklet i samarbeid mellom Røde Kors og Nasjonalt senter for selvmordsforskning og selvmordsforebygging (NSSF). Kurset er en kortversjon av todagers-kurset «Førstehjelp ved selvmordsfare».
Selvmordstanker og selvmordsforsøk er vanligere enn mange tror. Hvert år dør mellom 500 og 600 mennesker i selvmord i Norge. Mellom 4000 og 6000 overlever forsøk på å ta sitt eget liv. Denne dystre statistikken tar vi på alvor. Mange frivillige kan komme til å møte selvmordsnære mennesker i Røde Kors-sammenheng, enten det er innenfor de mange omsorgsaktivitetene, i aksjoner med hjelpekorpset, eller i møtet med ungdomsgruppene. Derfor er det viktig at alle frivillige får større trygghet og kompetanse i å møte mennesker med selvmordstanker og personer i selvmordsfare.
Tidspunkt: Søndag 09.00 - 13.45
Dette er et kurs konsept som er utarbeidet av Røde Kors førstehjelp, i den hensikt å sikre kvalitetsopplæring i livreddende førstehjelp og bruk av hjertestarter til lekfolk og innsatspersonell i akutte hendelser. Kurset bygger på og revideres utfra allmenn kjent førstehjelpsfaglige retningslinjer som er anbefalt av Norsk Førstehjelpsråd (NFR) og Norsk Resuscitasjonsråd (NRR).
Krav til deltaker:
- Førstehjelpsfaglig erfaring, fortrinnsvis 30 timer førstehjelpskurs.
- En eller annen form for instruktørutdanning/erfaring
For å ta dette kurset MÅ du melde deg på begge bolkene
Tidspunkt: Lørdag 09.00 - 18.00
Hvordan snakke med barn og unge om noe vanskelig
Hensikt
Frivillige og ansatte i Røde Kors som er i kontakt med barn og unge er trygge på hvordan de skal møte og håndtere situasjoner der en deltaker fortelle om vanskelige opplevelser.
Målgruppe
Frivillige (og ansatte) som er i kontakt med barn og unge i Røde Kors (relevant for barn og unge aktiviteter, migrasjonsaktiviteter, Krim og rus, BARK, RØFF, RK Ungdom og Hjelpekorps).
Læringsmål
Etter fullført kurs har deltakerne:
- Bevissthet om at barn og unge som deltar i våre aktiviteter kan ha opplevd noe vanskelig.
- Trygghet på at de kan snakke med barn og unge om vanskelige ting.
- Kunnskap om retningslinjer for taushetsplikt og rutiner knyttet til rapportering.
- Reflektert over caser og dilemmaer knyttet til tematikken.
- Fått konkrete verktøy og styrket sine ferdigheter innen samtaleteknikk.
Tidspunkt: Søndag 09.00 - 13.45
Hvordan ta gode bilder, filme og enkel videoredigering
Synlighet er viktig for Røde Kors, både med tanke på rekruttering av frivillige, skape engasjement i lokalbefolkningen, være en troverdig aktør, rekruttere deltagere og samarbeidspartnere, og vise våre donorer at vi leverer. Sosiale medier og spesielt videoer blir lagt merke til. Derfor tilbyr vi dette skreddersydde kurset for at du best skal kunne håndtere dette.
Læringsmål for kurset
Etter endt kurs har deltakeren:
- forståelse for hvordan Røde Kors skal se ut i sosiale medier med profilbruk og bilde-/filmbruk
- lavere terskel for å finne innhold og publisere
- blitt tryggere i å produsere innhold, og hvordan de kan bruke verktøyene i sosiale medier
- forståelse for forskjellen på intern og ekstern kommunikasjon i sosiale medier
- Kjenne til og beherske videoredigeringsverktøy
- Lære seg smart filming, kryssklipping, teksting og sette på musikk
- Laste opp videoer på YouTube
Tidspunkt: Lørdag 09.00 - 13.00
Målgruppe
Alle frivillige og ansatte i Røde Kors
Læringsmål
Etter endt kurs har deltakeren
- fått god kjennskap til hovedregelen om taushetsplikt, inkludert hva vi har taushetsplikt om, hvem vi har taushetsplikt overfor og når opplysninger er taushetsbelagte
- fått god kjennskap til unntakene fra taushetsplikten, særlig reglene om opplysningsplikt basert på lov eller avtale
- fått kunnskap om vitneplikt for politi og domstol, og hvordan frivillige som også er helsepersonell skal forholde seg til helsepersonellets taushetsplikt.
Krav til forkunnskaper
Gjennomført Startkurs for nye frivillige
Tidspunkt: Lørdag 14.00 - 18.00
Frivillighverdagen blir enklere og mer oversiktlig dersom man har kjennskap til de sentrale IKT-systemene i Røde Kors. Distriktet inviterer derfor alle frivillige i Hordaland til et grunnleggende kurs der vi vil gå igjennom de mest sentrale digitale-verktøyene vi har i organisasjonen.
Kurset passer for:
Kurset forutsetter at du har skrudd på en datamaskin og vært på internett, men du trenger ikke ha kjennskap til de ulike digitale Røde Kors systemene fra før. Dersom du bruker mange av de digitale systemene i Røde Kors aktivt i din frivillighverdag vil du mest sannsynlig ikke lære noe nytt på dette kurset.
Innhold:
- Korsveien (intranettet til Røde Kors)
- Røde Kors-epostadresse
- Diba (mottak og administrering av frivillige og medlemmer)
- Mitt Røde Kors
- Grunnleggende om Office-pakken
- Teams (videomøter, fillagring, chat, osv.)
- Røde Kors ID-kort
- Politiattest
- ++
Tidspunkt: Søndag 09.00 - 13.45
Målgruppe
Temakurset er for alle frivillige som skal være en del av oppvekstaktivitetene i Røde Kors. Det forutsettes at de frivillige har interesse for å bidra til at oppvekstaktivitetene oppleves som trygge, sosiale inkluderingsarenaer for alle barn som deltar.
Innhold
Temakurset skal heve kunnskapen til frivillige gjennom oppgaver og refleksjon rundt utfordringer, rolle og forventninger; gi frivillige kjennskap til gode samtaleverktøy og gi tips til praktisk tilrettelegging og organisering. Kurset skal motivere og forberede de frivillige på hva det innebærer å være en frivillig for barn og unge, og da særlig barn og unge som lever i en vanskelig livssituasjon.
Etter endt kurs har deltakerne
- fått kjennskap til hvilke utfordringer som kan oppstå i oppvekstaktiviteter
- blitt kjent med hvem som er målgruppen for Røde Kors-oppvekstaktiviteter og hvilke utfordringer de kan stå i
- blitt kjent med nasjonale kjerneaktiviteter og hva det innebærer at barn skal få medvirke i egne aktiviteter
- fått forståelse for hvilke forventninger og forpliktelser som stilles til en frivillig, både fra den som mottar aktivitetstilbudet og fra Røde Kors
- tenkt over egen rolle i samtaler og egen rolle i konflikthåndtering
- fått kunnskap om hvordan Røde Kors arrangerer trygge og forsvarlige aktiviteter for barn og unge
Tidspunkt: Lørdag 09.00 - 18.00
Gjennom erfaringsutveksling på tvers av ulike flerkulturelle aktivitetsgrupper vil deltagerne få innsikt i hvordan andre jobber, samt kunne hente inspirasjon til sin aktivitet.
Krigen i Ukraina har endret migrasjonssituasjonen i Europa. Vi tar en oppsummering over Røde Kors sin innsats de siste månedene, og diskuterer hva ukrainasituasjonen betyr for Røde Kors på kort og lang sikt. Samtidig kommer det også flyktninger fra andre steder enn Ukraina. Vi vil under denne samlingen se nærmere på hvordan vi kan sikre at disse også blir inkludert.
Med hjelp av ledende eksterne og interne foredragsholdere vil deltagerne få godt faglig påfyll. Vi vil blant annet diskutere psykisk helse, brukermedvirkning og familiegjenforening, i tillegg til å se nærmere på hvilke hjelpemidler som er tilgjengelig for å drive flerkulturelle aktiviteter best mulig. Siden samlingen i stor grad vil ha fokus på erfaringsutveksling vil det passe for både nye og erfarne Røde Korsere.
Tidspunkt: Lørdag 09.00 - 18.00
MÅLGRUPPE
Ledere for aktiviteter i Røde Kors. Frivillige som ønsker å bli aktivitetsledere kan også delta.
LÆRINGSMÅL
Etter endt kurs skal deltakerne ha fått:
- forståelse for hva oppgavene til en aktivitetsleder og dennes ledergruppe er
- kunnskap om ledelse i Røde Kors
- kunnskap om hvordan utarbeide en aktivitetsplan
- kunnskap om frivillighetsprosessen og betydningen av å følge opp de frivillige
- forståelse for viktigheten av god organisasjonskultur
- kunnskap om personvern og taushetsplikt
Tidspunkt: Søndag 09.00 - 13.45
Påmelding innen 12 september
Hver deltaker melder seg på ved å benytte denne lenken:
https://response.questback.com/hordalandrdekors/swkmaucqoq
Her blir du spurt om å fylle inn kontaktinfo, hvilket kurs du vil delta på, og om du ønsker overnatting.
Når du er ferdig med utfyllingen trykker du SEND. Da vil du få en bekreftelse i nettleseren på at påmeldingen din er registrert. Du får ikke en egen epost med bekreftelse, så dersom du ikke hører annet fra oss kan du gå ut ifra at du har fått plass på de kursene du ønsker.
NB! Alle som melder seg på SKAL avklare med lokalforeningsleder eller aktivitetsleder at det er OK, før man melder seg på.
Fredag til søndag i enkeltrom kr. 2990
Fredag til søndag i dobbeltrom, pr pers kr. 2450,-
Lørdag til søndag i enkeltrom kr 1495,-
Lørdag til søndag i dobbeltrom, pr. pers kr. 1225,-
Dagpakke lørdag (lunsj og pausemat) kr. 575,-
Dagpakke søndag (lunsj og pausemat) kr. 575,-
Middag lørdag kr. 525 ,-
Hverken overnatting eller mat: Gratis
Dersom du overnatter, er alle måltider og pausemat inkludert i prisen. Dersom du ikke skal overnatte må du velge dagpakke for å få lunsj og tilgang til pausemat. Dersom du ikke bor på hotellet, men ønsker middag på kvelden, koster det 525,-.
Husk at hver lokalforening får hver 3. deltaker gratis.
Lokalforeningen vil bli fakturert for oppholdet i etterkant av kurshelgen, og skal ikke betale inn penger på forhånd. Det må avtales med hver deltager om lokalforeningen bærer hele kostnaden eller om deltageren betaler en andel selv. Dette oppgjøret gjennomføres internt lokalt.
Påmeldte deltagere som ikke har meldt skriftlig avbud senest 03. oktober vil bli belastet hele kursavgiften.
Last ned invitasjonen i pdf format her (kommer)