Frivillige i bruktbutikk

Bruktbutikker – Skattekamre over hele Nordland!

Nordland er størst på bruktbutikker i Røde Kors!

Nordland Røde Kors – størst på bruktbutikker 

Visste du at Nordland Røde Kors har 11 bruktbutikker, fordelt på 11 lokalforeninger i vårt langstrakte distrikt? Det gjør oss til det definitivt største distriktet på feltet, med 23 butikker lokalt i Norge! 

Bruktbutikkene er som et kinderegg – det resulterer i (minst) 3 gode ting. 

Inntektene dekker lokale, humanitære behov 

Bruktbutikkene i Nordland gir gode muligheter for inntekter som lokalforeningene er frie til å bruke etter lokale, humanitære behov. Blant annet er det mange som benytter disse midlene til lokal beredskap gjennom sine hjelpekorps. Det koster å være i beredskap med oppdatert utstyr og kursing av frivillige som er klare til innsats, men mange opplever at det er mindre donorer til dette formålet og mange som søker om samme potten.  

Mange lokalforeninger har også utgifter til drift og vedlikehold av hus og eiendommer. Det kan være hytter som benyttes for beredskap i fjellet og hus hvor man samles i god Røde Kors-aktivitet. Dette er ofte utgiftsposter som er vanskelig å søke ekstern finansiering til. Bruktbutikkenes overskudd er direkte med på å sikre god lokal beredskap og aktivitet. 

Når katastrofen rammer har flere lokalforeninger egne katatrofefond som kan benyttes dersom det skulle bli innsamlingsaksjoner, lokalt og globalt. Senest av denne kategorien var det grufulle jordskjelvet i Syria og Tyrkia som har krevd over 54 000 liv og med enorme humanitære behov. 

Klimagevinsten 

Vi lever i en verden hvor vårt klimaavtrykk må reduseres drastisk og Røde Kors har vedtatt egne klimamål for organisasjonen. Dagens tekstilindustri står for nesten 8% av klimagassutslippene. Gjenbruk gir derfor god mening og her er våre bruktbutikker en viktig brikke i dette arbeidet. Det bidrar til mindre avfall og forlenget levetid på varene.  

Bruktbutikkene som sosiale møteplasser 

Bruktbutikkene er også en sosial møteplass der man mange steder kan komme innom for en kopp kaffe og en vaffel – her er det tid og rom for å sette seg ned, slappe av og ta en hyggelig prat. Bruktbutikkene blir også benyttet mer formelt gjennom samarbeid med blant annet Nav og integreringsenheten. Det er mange eksempler på flyktninger og asylsøkere som utvikler nettverk og fellesskap med sine sambygdinger gjennom bruktbutikkene. De er en unik arena for integrering, språktrening og arbeidspraksis som bidrar til å redusere og forebygge ensomhet og utenforskap. 

Våre butikker 

Butikkene har store variasjoner i størrelser, innhold og åpningstider. Vi anbefaler at du sjekker ut deres egne Facebook-sider, for de som har det, eller tar kontakt med lokalforeningen direkte. Bruktbutikkene finner du her:

Oversikt bruktbutikker Nordland.jpg 

Leiranger Røde Kors og Nordfold Røde Kors - Butikkens egen Facebookside Steigen bruktbutikk  

Andøy Røde Kors Butikkens egen Facebookside

Bodø Røde Kors Butikkens egen Facebookside

Fauske Røde Kors Butikkens egen Facebookside

Hamarøy Røde Kors Butikkens egen Facebookside

Narvik Røde Kors Butikkens egen Facbookside

Rana Røde Kors Butikkens egen Facebookside

Saltdal Røde Kors Omsorg Lokalforeningens Facebookside

Vega Røde Kors Butikkens egen Facebookside

Vefsn Røde Kors Butikkens egen Facebookside

Vestvågøy Røde Kors Lokalforeningens egen Facebookside

Bli frivillig i en bruktbutikk! 

Har du ledig tid og kunne tenkt deg til å være frivillig i en bruktbutikk?  Lønn får du ikke, men bruktbutikkene har et godt sosialt miljø og man treffer mange folk og kunder. Det er mange enkle arbeidsoppgaver, både med og uten kundekontakt. God opplæring vil bli gitt. Det er mange muligheter til hvordan du kan bidra. Du velger selvfølgelig også helt selv hvor mye eller lite du ønsker å bidra. En vanlig arbeidsdag kan for eksempel bestå av dette:

  • Henteoppdrag av "nye" varer
  • Sortere innkommende klær og andre varer 
  • Salg i kasse 
  • Servere vafler og kaffe til besøkende 
  • Lage vareutstillinger 
  • Bildeknipsing og sosiale medier