Emilie leverer sine brukte plagg over disken til frivuillig Oddrund i Røde Kors Secondhand-butikken

Fra klesskap til butikk

Med vinteren i ankomst er Røde Kors Secondhand på utkikk etter varme klær. Emilie Røkås donerer gladelig bort kvalitetsplagg for å varme byens innbyggere.

– Nå fokuserer jeg mest på å velge ut varme jakker, siden vi går inn i kaldere tider, sier Emilie Røkås (23).

Hun står i en leilighet på Frogner og plukker ut klær som hun skal donere til Røde Kors Secondhand, bruktbutikken i Osterhaus gate. Hun tar frem flere jakker som ser nærmest ubrukte ut.
– Det er veldig fint å kunne dele det man har, og det gir andre muligheten til å kjøpe klær av ordentlig kvalitet til en billig penge. Det er grunnen til at jeg donerer klær til Røde Kors, sier hun mens hun betrakter en svart boblejakke.

Men det er ikke det eneste positive ved denne bruktbutikken. Overskuddet skal gå inn i Røde Kors sine andre aktiviteter, som hjelper blant annet flyktninger, eldre, rusmisbrukere og andre vanskeligstilte.

2018_10_ secomndhand_ foto_ Kristian muller 03 liten
Nå som det er kaldt har Emilie funnet frem noen varme jakker hun kan gi bort.

Kvalitetsplagg

Emilie er godt kjent med butikken og dens formål, og forteller at både broren og moren hennes har jobbet frivillig der tidligere. I dag er andre gangen Emilie gir klær til akkurat dette formålet.
– Det er veldig fint å rydde opp i skapene noen ganger i året, og jeg gir til andre organisasjoner også. Men Røde Kors fokuserer på kvalitet, så når jeg har litt finere klær å gi bort velger jeg å gi til dem, sier hun.

2018_10_ secomndhand_ foto_ Kristian muller 2 liten
Emilie Røkås går gjennom skapene sine flere ganger i året for å donere bort klær.

Hun har plukket ut fire jakker, to skjorter og en skinnvest som skal få nye eiere.
– Ofte har man mye liggende som man ikke bruker, og man glemmer fort hva man har. Det er lite hensiktsmessig, og jeg har ikke behov for disse klærne. Da er det fint å gi dem bort, for det koster mye for klær av god kvalitet, forteller hun.

Hun samler klærne og legger de i en pose før hun går ut døra på vei til bussen. Det er en fredag ettermiddag i slutten av oktober, og kulda har for alvor meldt sin ankomst i hovedstaden.

Møte med mennesker

En snau halvtime senere går hun inn døra til den tre år gamle butikken. Hun ser seg om og smiler idet hun går mot disken, der frivillige Oddrun Vegge tar henne imot. Det er en lun og behagelig stemning i butikken. Musikken spiller rolig over høyttalerne og flotte klær i alle farger og stiler henger i luftige omgivelser.

– Hei! Jeg har noen klær jeg vil gi bort, sier Emilie.
– Å, så flott. Det blir vi alltid glade for, svarer Oddrun.

Emilie legger fram klærne på disken, mens Oddrun ser tydelig begeistret ut.
– Dette var kjempefine klær, jeg har lyst til å henge dem opp med én gang, sprudler hun.

Oddrun har jobbet her siden mai i år, men har ingen faste vakter. Hun jobber når hun har tid og krefter til det, men hun skulle gjerne vært her enda mer.
– Det er veldig gøy å jobbe her. Kollegaene mine er brennende engasjerte, og det er et veldig fint konsept. Gjenbruk er også miljøvennlig, sier hun.

Hun synes det er veldig givende å jobbe frivillig i bruktbutikken, og trekker fram møter med mennesker som det beste.
– Her er det tid til å snakke med folk. Jeg hadde et herlig møte med en kunde som ønsket informasjon om hvilke aktiviteter i Røde Kors svigerdatteren hennes kunne jobbe frivillig i. Dette ble en gjensidig glede for både kunden og meg på den måten at jeg med glede fortalte og kunden ble lykkelig av å kunne formidle videre til sin svigerdatter, sier Oddrun med et stort smil.

Klær som varmer

Bak disken henger brosjyrer med informasjon om Røde Kors sine tilbud og aktiviteter. Det vitner om hva noe av formålet med butikken er: Å hjelpe mennesker som har behov for det, ved å støtte andre Røde Kors-aktiviteter. Etter noen minutter kommer en kollega som er mer erfaren enn Oddrun, og som er komfortabel med å prise varene. Hun setter straks i gang med å vurdere kvalitet og tilstand, og ikke lenge etter har de fått priser og er snart klare til å selges. Emilies jobb er ferdig, og hun er på vei ut døra.

– Tusen hjertelig takk, sier Oddrun, – Jeg må få ta deg i hånda.


Klokka sniker seg mot endt arbeidsuke for byens befolkning, og det merkes i butikken. Stadig flere kunder kommer innom. På veggen står slagordet til butikken: «Klær som varmer hele Oslo».
Emilie har vist hvor lite som skal til for å bidra til nettopp det. En titt i skapene, en kort busstur og så har flere muligheten til å få gode klær til en god pris. Og på toppen av det går overskuddet til å varme enda flere mennesker gjennom andre Røde Kors-aktiviteter.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler