Dette er Haldens røde engler

Hver mandag året rundt åpner Mandagsdamene i Halden Røde Kors opp dørene for byens vanskeligstilte.

De gangene det er stengt er hvis 17. mai eller julaften faller på en mandag. Tilbudet er populært og består av mye omsorg. Denne mandagen var rundt 30 personer innom. Mandagsdamene har i år holdt det gående i 10 år.

– Vi starter klokken ni om morgenen, og henter varer i butikker. Så er vi gang med å lage mat. Først får de snitter med pynt og alt. Fra klokken halv tolv blir det servert middag. Etter den varme maten er det vafler og kringle, sier Oddlaug Fagerhøi, en av de som hjelper til.

Fagerhøi er en av fem som var med på å starte opp tilbudet.

– Vi var en syforening som bestemte at vi skulle starte opp dette, siden det var behov for dette her i Halden. Det startet opp på Røde Kors huset i Busterudgata, og flere mandager gikk og det kom ingen. Men en dag kom to personer innom, og da var det gjort. De brukte telefonen og tipset videre. Etter dette har det bare balla på seg og det har blitt flere og flere. Det kan være et sted mellom 30 og 60 personer innom, sier hun.

Mens de ventet på at folk skulle komme ble det mye spilling og strikking.

Satte en stopper

10. mars 2020 satte korona en stopper for hjelpearbeidet til Mandagsgruppa i Røde Kors. Og siden det har de måtte holde stengt.

– Både vi som jobber her og de som benytter seg av tilbudet vårt har savnet mandagene her i Metodistkirken sine lokaler. Nå har det jo vært et annerledes-år, og mandagsgruppa er dessverre blitt satt på pause, sier Mai-Lill Eriksen til Halden Arbeiderblad. 

Røde Kors har hatt mulighet til å åpne for inntil ti personer i disse lokalene. De opplever det som problematisk å åpne for bare 10 stykker.