FELLESSKAP: For Kaja Trovåg (19) og Jusef Saad (19) i Trondheim er det biljard som gjelder når de er på Fellesverket. – Det er en sentrumsnær møteplass for ungdom. Du kommer akkurat som du er. Om du bare vil henge, så gjør du det. Du kommer alene, eller sammen med andre, sier Kaja. Vis bildetekst
FELLESSKAP: For Kaja Trovåg (19) og Jusef Saad (19) i Trondheim er det biljard som gjelder når de er på Fellesverket. – Det er en sentrumsnær møteplass for ungdom. Du kommer akkurat som du er. Om du bare vil henge, så gjør du det. Du kommer alene, eller sammen med andre, sier Kaja.

Fellesverket - aktivitetshus for ungdom

Fellesverket er Trondheim Røde Kors’ aktivitetshus for ungdom i alderen 15–25 år. Hver onsdag kan ungdom føle seg hjemme, møtes og henge, lære og mestre – midt i Trondheim sentrum!

For å lykkes i arbeidet med ungdom må det legges til rette for de gode møtene i hverdagen. Røde Kors har i en årrekke jobbet for og med ungdom. Gjennom sin tilstedeværelse lokalt har organisasjonen oppdaget et udekket behov for møtesteder der ungdom først og fremst kan få være ungdom.

Fellesverket i Trondheim

  • for ungdom i alderen 15–25 år
  • åpen hver onsdag kl. 15–20
  • det er helt gratis!
  • et sted der ungdom først og fremst kan få være ungdom
  • holder til i førsteetasje i Olav Tryggvasonsgate 40, midt i Trondheim sentrum
  • forskjellige tilbud tilpasset ungdommenes egne ønsker
  • fire faste aktiviteter: Sosialsone, Leksehjelp, Gatemegling og plass til arbeidstrening

– du kommer som du er

For Kaja Trovåg (19) var det ønsket om å gjøre noe annet enn å bare sitte hjemme som gjorde at hun meldte seg som frivillig på Fellesverket.

– Jeg er ny i byen og har derfor ikke så stort nettverk ennå. Fellesverket gir meg en mulighet til å treffe andre ungdommer. Jeg liker best å spille biljard, men det går også litt i kortspill, sier hun.

Trovåg opplever at Trondheim by mangler aktivitetstilbud for ungdom i sentrum. Det er akkurat det hun mener er Fellesverkets styrke.

– Det er en sentrumsnær møteplass for ungdom. Du kommer akkurat som du er. Om du bare vil henge, så gjør du det. Du kommer alene, eller sammen med andre, sier hun.

Jusef Saad (19) bruker også Fellesverket for å komme i kontakt med andre ungdommer. Han synes også at den korte avstanden fra skolen gjør det enklere å benytte seg av aktivitetshuset.

20170405.Fellesverket åpen kveld.22590-12
FELLESSKAP: For Kaja Trovåg (19) og Jusef Saad (19) i Trondheim er det biljard som gjelder når de er på Fellesverket. – Det er en sentrumsnær møteplass for ungdom. Du kommer akkurat som du er. Om du bare vil henge, så gjør du det. Du kommer alene, eller sammen med andre, sier Kaja.

– Avstanden gjør at det går fort å komme seg hit etter skoletid. Jeg driver med fotball og parkour på fritiden, men på Fellesverket spiller jeg biljard. Her er det mange å spille med, sier Saad.

Av, med og for ungdom

På Fellesverket I Trondheim er det en egen sone for henging og mingling, samt en liten kafé. I tillegg er det en TV-stue, et studierom med leksehjelp og læringsrom med hobbyaktiviteter. Ungdommen kan også spille blant annet biljard, air hockey og playstation. Hele meningen med Fellesverket er at det skal være et ungdomstilbud av, med og for ungdom.

– Fellesverket i Trondheim er en suksess mye på grunn av at vi har så mange trivelige ungdommer som er med. Vår oppgave som frivillige er å passe på at alle som er med har det fint, forteller aktivitetsleder Omar Ghafoorzai (21) og Henriette Hansen (19). 

– Jeg opplever det å være frivillig som sosialt, og jeg er ikke her bare for å være til stede for andre. Vi er en fin gjeng som står bak, og det er en veldig godt miljø, forteller Hansen.

20170405.Fellesverket åpen kveld.22613-13
POPULÆRT STED: Aktivitetsleder Omar Ghafoorzai (21) og frivillige Henriette Hansen (19) i Trondheim Røde Kors er godt fornyde med suksessen Fellesverket opplever i Trondheim. De mener at det er alle de engasjerte ungdommene som er årsaken til at Fellesverket er så populært.

Ghafoorzai mener at suksessen også skyldes de mange tilbudene de har.

– Du kommer hit for å bare henge, spille tv-spill eller ta en runde med biljard eller air hockey. Her har vi også trådløst nett, du kan lade mobiltelefonen eller finne deg et sted å arbeide på. Det er langt mer å finne på her enn det er på gata, sier han.

20170405.Fellesverket åpen kveld.22566-9
TVSPILL: FIFA, Guitar Hero og andre spill på Playstation og Xbox er populært på Fellesverket.

I løpet av 2017 skal Fellesverket være etablert på åtte ulike steder i Norge - Trondheim, Tønsberg, Porsgrunn, Sandvika, Oslo (Stovner), Bergen, Drammen og Ålesund. Navnet ”Fellesverket” er lånt fra Røde Kors i Danmark, og tanken bak navnet er at Røde Kors sammen med ungdommene selv finner en felles agenda for aktiviteter, og ungdommene som besøker Fellesverket opplever et felleskap og skaper noe sammen.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler