Et avbrekk fra hverdagen

Under ferieoppholdene til Røde Kors Ferie for alle får barnefamilier tid til å være sammen, uten å måtte bekymre seg over hverdagen og trang økonomi.

Maria (3) henger over baugen til MS Fæmund II og kikker ned på bølgene. Bak henne står pappa Samer og holder henne godt fast. Den historiske båten transporterer turgåere og andre fjellturister trygt over Norges nest største innsjø, Femunden.

Maria har vært om bord en båt før, men da var hun fortsatt i magen til mamma, Rana. Sist gang familien på seks var samlet på en båt var de sammen med 300 andre flyktninger på vei over Middelhavet. 

– Hun var litt redd for å bli med på båtturen over Femunden, men etter litt tilvenning ville hun ut å utforske. Nå synes hun det er spennende, forteller mamma Rana Alshathly og pappa Samer Anabtawi.

20180726.FFA-Vauldalen.38487-Edit
Båtturen på Femunden var første gang Rana, Samer og barna Leen (11), Hazem (9), Abdulrrahman (7) og Maria (3) var på båt, siden de krysset Middelhavet på flukt fra krigen i hjemlandet Syria. Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Røde Kors

I sommer har familien fått muligheten til å være med Røde Kors Ferie for alle på et ferieopphold for barnefamilier på vakre Vauldalen Fjellhotell i Røros. Totalt tilbyr Røde Kors 4.700 gratis ferieplasser til familier med barn mellom seks og 13 år. 

Rana og Samer kom til Norge i 2014 sammen med barna Leen (11), Hazem (9), Abdulrrahman (7). Rana var da høygravid med lille Maria. 3-åringen har fått høre bruddstykker om hvordan hun endte opp i Norge. At familien måtte reise fra hjemlandet på grunn av krig, og at de bega seg ut på en lang og risikabel båtferd over havet. Nå bor de i Buvika i Skaun kommune, et lokalmiljø de opplever som godt og inkluderende.

Gode ferieminner

Et økende antall barn i Norge vokser opp i familier med en inntekt under fattigdomsgrensen. Siden 2001 har antallet barn som vokser opp i vedvarende fattigdom økt fra 28.000 til 100.000. Disse barna kan ikke delta på de samme fritidsaktivitetene som klassekameratene, og de har ofte ingen ferieminner å snakke om etter sommerferien.

– Vi har ikke økonomi til å reise på sommerferie selv, og ble tipset om Røde Kors sitt ferietilbud gjennom en helsesøster på skolen. Vi hadde så lyst til å gi barna våre en fin sommeropplevelse og gode ferieminner, sier Samer.

20180726.FFA-Vauldalen.39047-Edit
Abdulrrahman utnytter muligheten for bading når han kan. Her hopper han i Femunden under familieferien sammen med Røde Kors Ferie for alle i sommer. Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Røde Kors

Samer og Rana forteller at familien sitter igjen med gode minner etter en slik ferietur. Sammen med barna og andre barnefamilier har de blant annet badet, vært på hjortegård, opplevd Røros, kjørt med hest og kjerre og fått mange nye venner.

– Det er så godt å se at barna våre er glade og trygge. Denne ferien kommer de til å huske i lang tid fremover, sier foreldrene.

– Slapper av

Jeanette Gisvold og hennes tre barn er også en av familiene som takket ja til å være med på sommerferie med Røde Kors i sommer.

– Det er et stort press på samfunnet knyttet til familieøkonomien. Du skal helst på en dyr sydenferie, gjerne flere ganger i året, og du skal eie en egen leilighet, fremfor å leie den. Det er ikke alle familier som har økonomi til slikt, forteller Jeanette.

20180727.FFA-Vauldalen.39745-Edit
– Som familie får vi også muligheten til å slappe av sammen, og jeg slipper å tenke på de økonomiske bekymringene i hverdagen. Det er så godt å se at barna mine har det bra og trygt, og de storkoser seg her, sier Jeanette om sommerferien med Røde Kors. Her med døtrene Novalie og Aicha. Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Røde Kors

Gjennom Røde Kors fikk hun ta med barna på en familieferie de ellers ikke hadde hatt råd til å reise på. På avslutningsfesten opptrådde datteren Aicha (13) med et sangnummer hun har lært seg gjennom Youtube. Hør innslaget i videoen på toppen av denne siden!

– Det var kjekt å kunne gi noe tilbake. Her har jeg følt meg sett og inkludert. Under ferieoppholdet har det vært plass til alle, og du kan være deg selv, sier Aicha.

– Som familie får vi også muligheten til å slappe av sammen, og jeg slipper å tenke på de økonomiske bekymringene i hverdagen. Det er så godt å se at barna mine har det bra og trygt, og de storkoser seg her, sier Jeanette.

20180726.FFA-Vauldalen.38885-Edit
Ved Femundshytta fikk familiene bade, gå på fjellet, fiske og hilse på både kaniner og hunder. Jeanette Gisvold mener barna har fått minner for livet under ferieoppholdet med Røde Kors. Her hilser hun på hunder sammen med datteren Novalie. Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Røde Kors

Jeanette håper at Ferie for alle-tilbudet kommer til å bestå. Spesielt rørt er hun over den innsatsen de frivillige har lagt ned.

– De frivillige legger sjel og vilje i å gi oss en god opplevelse. Både barna og jeg har fått opplevelser som sitter igjen resten av livet.

Trist å ta farvel

– Det aller viktigste er for meg at barna får se foreldrene sine le. For vi ler mye her. Vi har det utrolig artig sammen, forteller Sissel Frogner, frivillig i Røde Kors Ferie for alle.

Hun er én av de seks Røde Kors-frivillige som har vært med på familieoppholdet i Vauldalen i sommer. Hun forteller at de frivillige er der for å være trygge voksne for både barna og foreldrene. Det legges opp til mange aktiviteter, men familiene selv velger hva de vil være med på.

20180727.FFA-Vauldalen.39697-Edit
Å ta farvel på ferieukens siste dag er tungt, både for de frivillige og gjestene. Her omfavner Ferie for alle-frivillige Sissel Frogner en av mødrene som var med på ferieoppholdet i Vauldalen. Foto: Marius Sunde Tvinnereim / Røde Kors

– På sommerferie med oss får foreldrene mulighet til å være sammen med barna sine en hel uke. Det er godt for familien å kunne slippe å tenke på hverdagen, som gjerne er preget av en vanskelig økonomi. Her får vi vært mye utendørs, og vi bader, drar på turer og utforsker nærområdet. Barna møter andre barn som de kan leke med, og foreldrene får også en mulighet til å bli kjent med andre foreldre, sier Sissel.

Hun tror at de frivillige får stor tillit siden de stiller opp uten lønn og med et genuint engasjement for å gi familiene et best mulig opphold. Dessverre varer det bare en uke.

– Det aller tristeste med Ferie for alle er den dagen vi må ta farvel. Da renner tårene, både hos oss frivillige og de som har vært på ferie med oss. Vi har rukket å bli veldig godt kjent i løpet av denne uken, sier Sissel.