Ferie for alle Kr sand_1600x640 Vis bildetekst
Tekst og foto: Bjørn Runar Foss Sodeland, Telemark Røde Kors

Litt skummelt, veldig moro og helt klissvått

I sommer fikk 63 barn og voksne tur til Kristiansand Dyrepark. Det var en opplevelse de kommer til å huske lenge.

– Jeg elsker Dyreparken. Kardemomme by er mitt favorittsted, sier Mira (10). Sammen med venninnen Sunniva (8), fyker hun ivrig rundt, titter inn i skapene til barberer Sørensen, stikker hodet inn til politimester Bastian, og springer opp trappa til Tobias i tårnet.

DSC_0046
HÅND I HÅND: Sunniva og Mira rakk å bli gode venner allerede første kvelden i Kristiansand.

De to jentene møtte hverandre første gang i går kveld og fant raskt tonen. Nå rusler de gjennom Dyreparken hånd i hånd med hver sin mor og to småsøsken på slep. Mødrene skravler også ivrig seg imellom, mens de hele tiden holder et våkent øye med småsøsknene.

DSC_0070
LITT Å PASSE PÅ: Med fire ivrige barn, fikk Carina og Linda litt å passe på.

– Det var ungene som først begynte å snakke sammen da vi kom av bussen i går kveld, og da tok det ikke lang tid før vi voksne også kom i prat. Det er moro at de finner hverandre så fort og Sunniva og Mira har alt rukket å bli veldig gode venninner, sier Carina Rønning, mor til Mira og Enya (5).

– Gøy å oppleve noe nytt

De to familiene er sammen med 57 andre voksne og barn på fire dagers tur til Kristiansand med Ferie for alle, et gratis ferietilbud til familier med svak økonomi. Hotellet de bor på ligger fem minutters gange fra Kristiansand Dyrepark, og oppholdet inkluderer to dager i parken.

«Det er ikke så ofte vi får oppleve noe som dette og ungene blir som du ser helt gira. Vi koser oss ordentlig sammen og kjenner at vi har skikkelig ferie. Det er flott å ha fått denne sjansen, sier Linda»

– Vi har vært her en gang tidligere da Mira gikk i første klasse, så for både meg og Mira er dette en stor opplevelse. Det er deilig å komme seg litt bort fra leiligheten hjemme i ferien og oppleve noe nytt, og ekstra gøy når det er så mange andre barn med på tur, sier Carina.

Hun fikk tips om turen via sosiallæreren på skolen, som sendte inn en søknad for familien. For Linda Fjellstad, mor til Sunniva og Ola Marcus (5), er turen også en ekstra bonus i hverdagen.

– Det er ikke så ofte vi får oppleve noe som dette og ungene blir som du ser helt gira. Vi koser oss ordentlig sammen og kjenner at vi har skikkelig ferie. Det er flott å ha fått denne sjansen, sier Linda.

DSC_0060
HOLDT HODET KALDT: Mira og Sunniva benyttet sjansen til å kjøle seg litt ekstra ned i sommervarmen.

Klissvåt

Etter lunsj vil Mira ta andre runde i tømmerrenna, denne gangen med Sunniva, som er litt skeptisk. Til slutt trosser hun høydeskrekk og med et tappert smil setter hun seg i tømmerstokken og er klar for tur. Sunniva ser seg nervøst tilbake, hyler høyt når vogna plutselig vipper over kanten og ler heftig når vannspruten etter få sekunder sørger for at alle om bord blir våte.

DSC_0240
LITT SPENT: Sunniva grugledet seg til å kjøre tømmerrenna for første gang, men ble overbevist av Mira om at det måtte hun prøve.

– Jeg var litt spent, det var litt skummelt og jeg var litt redd, men det var kjempegøy. Jeg ble klissvåt, sier Sunniva fornøyd, før hun gjør det klart at det blir med denne turen for i dag. Nå er hun klar for litt roligere aktiviteter, kanskje litt sukkerspinn og litt hvile før en ny dag i parken i morgen.

Fakta:

- Ferie for alle er et gratis ferietilbud til barnefamilier med svak økonomi.

- Tilbudet drives av frivillige leirledere fra Røde Kors og i sommer har rundt 500 frivillige bidratt.

- Alle søknader om plass må gjennom en kontaktperson i NAV, skolehelsetjenesten, barnevernstjenesten, sosialtjenesten eller andre offentlige instanser.

- Deltakende familier må ha minst ett barn i alderen 6-13 år.

- I sommer har 2100 barn deltatt på Ferie for alle i regi av Røde Kors.

Les mer om Ferie for alle