Ildsjelen_Ferie for alle_1600x640 Vis bildetekst
Et godt forbilde: Nawras Bin Khadra kjenner seg selv igjen i mange av barna som deltar på Ferie for alle og vil gjerne være et godt forbilde for dem. Tekst og foto: Bjørn Runar Foss Sodeland.

– Kjenner meg selv igjen

– Jeg vet hvor mye det betyr for barna som er med på Ferie for alle å få mulighet til å oppleve dette, og kjenner meg selv igjen når jeg ser noen av dem, sier Nawras Bin Khad

Nawras var for første gang med som frivillig hjelper på Ferie for alle i fjor. Da gikk turen til et hotell i Langesund og oppholdet inkluderte flere timer i hotellets badepark og båttur i den lokale skjærgården. For Nawras er det gode minner.

– Sånn jeg husker det var det sol hele tiden og jeg bestemte meg der og da for at jeg ville være med og bidra igjen i år. Som ungdom får man en helt spesiell kontakt med barna. De var veldig åpne. Når jeg traff dem på morgenen kom mange løpende og hoppet opp i armene på meg, sier Nawras.

«Etter ferien dukker det alltid om masse spørsmål om sommeren og da er det å ha en opplevelse å dele veldig viktig, sier Nawras»

Nawras Bin Khadra


En histori
e å dele
Selv har Nawras, som kom til Norge fra Syria i 2011, kjent på kroppen hvordan mange av barna som er med på tur har det. Sammen med mor og tre søsken har han selv vært deltaker på Ferie for alle og takket være det hatt en flott ferieopplevelse og noe å dele med klassekameratene når han har kommet tilbake på skolen etter ferien.

– På skolen, og særlig på ungdomsskolen, handler det mye om å være som alle andre. Etter ferien dukker det alltid om masse spørsmål om sommeren og da er det å ha en opplevelse å dele veldig viktig, sier Nawras.

Bidrar til integrering
Men det er ikke bare barna som får glede av å være med på Ferie for alle. Tilbudet er til hele familien og ifølge Nawras oppstår mange koblinger som trolig ellers aldri hadde skjedd mellom familier med veldig forskjellig opprinnelse.

– Det aller beste med Ferie for alle er alle man blir kjent med på tur og alle de nye vennene man får. Ofte er det barna som først får kontakt med hverandre, så begynner foreldrene å snakke sammen på tvers av kulturer og bakgrunn. Det er et positivt bidrag til integrering, mener Nawras.

«Jeg tror det er viktig med gode forbilder, og jeg vil gjerne være et av dem»

Nawras Bin Khadra

Viktig med gode forbilder 
Denne sommeren er Nawras en av til sammen 18 frivillige som bidrar som ledere på Ferie for alle med Telemark Røde Kors. Da tar han en pause fra sommerjobben på en lokal bensinstasjon og reiser til Kristiansand for å få en siste smak av sommer før han gjør seg klar til å fullføre tredje året på idrettslinja til Porsgrunn videregående skole. Etter det er målet å gjennomføre førstegangstjenesten og kanskje satse på en karriere som politimann. – Jeg tror det er viktig med gode forbilder, og jeg vil gjerne være et av dem, sier Nawras. 

Nawras Bin Khadra

Alder: 19 år, går siste år på videregående

Bosted: Porsgrunn

Aktuell: Tidligere deltager-nå leder på Ferie for alle