Jente med mobiltelefon Vis bildetekst
– Jeg er drittlei av nettmobbing. De fleste tør ikke mobbe i virkeligheten, men på nettet er det så enkelt, sier Thea Helene Barhaugen (19), som selv har opplevd å bli mobbet på nett. Foto: Agnete Bråtun/Røde Kors

Nettmobbing gjør livet vanskelig for mange

– Det er ekkelt og det går inn på deg, sier Thea (19). Hun ble mobbet på nett og kjenner til flere alvorlige episoder knyttet til nettmobbing. Dette er et problem vi må ta på alvor.

Nettmobbing gjør livet vanskelig for mange, og det er vanskelig å stoppe det, sier Thea Helene Barhaugen (19), som påpeker at nettmobbing er et stort problem og kan få alvorlige konsekvenser. Hun vet om flere personer, både i og utenfor Norge, som har tatt livet sitt som en følge av blant annet å ha bli mobbet på nett.

Sprer innhold som sårer

Nettmobbing kan være å bli kalt stygge ting eller ertet. Man kan bli holdt utenfor, baksnakket eller oppleve at noen sprer innhold på nettet som sårer deg.

– En venninne ble utsatt for nettmobbing nylig. En gutt la ut nakenbilder av henne på nett, og nå føler hun at hun ikke kan vise ansiktet sitt der hun er fra. Det er trist, sier Thea. Hun forteller at det var mye nettmobbing både da hun gikk på ungdomsskolen og videregående.

– På ungdomsskolen var det en person som opprettet en Instagrambruker der vedkommende hang ut ulike personer, også meg. Da rapporterte jeg inn brukeren til Instagram og sa fra til lærerne, forteller Thea.

Røde Kors og Telenor forebygger nettmobbing

En undersøkelse Opinion har utført på oppdrag for Røde Kors og Telenor viser at annenhver lærer opplever at elever mobbes på nett. Over halvparten av dem mener skolene ikke er godt nok rustet til å stanse mobbingen.

Sammen har Røde Kors og Telenor utarbeidet et undervisningsopplegg for skoler, Bruk Hue, som skal forebygge nettmobbing.

Ønsker du å støtte vårt arbeid for barn og unge i Norge?