Alex Ròsen Vis bildetekst
Foto: Martin Giæver

Førstehjelperen Alex Rosén

- Jeg trodde ikke vi skulle greie å gjenopplive henne, hun var helt blå i ansiktet.

- Hun satt inne på toalettet med sprøyta i armen. Hun pustet ikke og hadde ikke puls. Jeg og en kamerat dro henne ut av toalettet og satte i gang med hjertekompresjoner og innblåsninger. Jeg tror jeg blåste for mye.

Mens resten av festen forsvant ut av huset holdt Rosén og en kompis på med førstehjelp i nesten en time før ambulansen kom. Kvinnen overlevde takket være innsatsen.

«Jeg var aldri i tvil om at jeg skulle gjøre noe»

Alex Ròsen

- Jeg var aldri i tvil om at jeg skulle gjøre noe. Jeg hadde fått førstehjelpstrening i militæret og da jeg tok dykkerlappen så jeg kunne teorien. Det var viktig i den situasjonen. Jeg tror jeg hadde stukket av sånn som Jeg tror jeg hadde stukket av sånn som de andre hvis jeg ikke hadde visst hva jeg skulle gjøre.

Alex Rosén har gjennom sitt 50 år lange liv opplevd en rekke situasjoner der førstehjelpskunnskapene har kommet godt med.

- Jeg tilbringer mye tid i seilbåt ute på havet. Jeg har alltid med meg førstehjelpsutstyr og er forberedt på at det kan skje ulykker. Det handler om å gjøre det trygt for andre og meg selv. Det er viktig å kunne redde vennene sine, sier han. 

«Dersom man har barn vil jeg si at det er helt avgjørende at du kan førstehjelp. Du har faktisk ansvaret for deres liv»

Alex Ròsen

Etter at Rosén ble far har han blitt ekstra opptatt av sikkerhet. Et av tiltakene han har gjort er å delta på kurs i førstehjelp på barn.

- Dersom man har barn vil jeg si at det er helt avgjørende at du kan førstehjelp. Du har faktisk ansvaret for deres liv, understreker han. 

Kvelden da han reddet kvinnen som holdt på å dø glemmer han aldri. Og episoden lærte ham en ting har alltid tar med seg.

- Det viktigste er å gjøre noe.