Vennefrokost Ila Asylmottak, Røde Kors

Vennefrokost, en suksess som må gjentas

Vennefrokostene på 82 asylmottak rundt om i landet ble en ubetinget suksess, og viste tydelig at mange flyktninger og nordmenn har et sterkt ønske om å bli bedre kjent med hverandre.

Lørdag den 22. oktober, dagen før TV-aksjonen, inviterte Røde Kors og Tinemelk hele det norske folk til å bli med på vennefrokoster på nærmeste asylmottak. Tine sendte ut invitasjoner på 26 millioner melkekartonger og nærmere 9000 mennesker deltok. Mange steder var det flyktningene selv som lagde mat fra sine hjemland. Til sammen 82 asylmottak, fra Bardufoss i nord, til Mandal i sør var med på arrangementene.

Vennefrokost-Røde-Kors-Therese-Bolin
Rehab sto for de varme syriske rettene som ble servert på vennefrokosten på Ila. Hun hadde gledet seg lenge og liker å lage mat. Under frokosten fikk hun hilse på både president i Røde Kors, Sven Mollekleiv og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) (i midten). (Foto: Katrine Lunje/Apeland).

Fint å bli kjent

På nyåpnede Ila asylmottak i Oslo ble gjestelisten raskt full, for dette var noe svært mange ville ha med seg. Anwar Ahmad deltok sammen med sin lille datter og de ble kjent med mange nordmenn.

- Dette handler om å knytte kontakter slik at integreringen lykkes. Måltid er en fantastisk måte å skape kontakt mellom folk på.

Sven Mollekleiv, President i Røde Kors.

- Jeg synes dette er kjempefint og føler at jeg får hjelp til å bli integrert på denne måten. Så er det jo fint å lære å snakke norsk gjennom å bli kjent med norske mennesker, sier hun.
Anwar er opprinnelig fra Palestina, har bodd på Ila i to måneder, men hun har vært i Norge i to år.

På mottakene var det frivillige fra Røde Kors som sto for gjennomføringen av frokostene sammen med flyktningene. De bisto med alt fra å lage maten som ble servert, sette opp bord og stoler, og annet praktisk arbeid.

Lagde syrisk mat til 88 mennesker

På Ila er de så heldige å ha en kvinne som heter Rehab boende. Hun er fra Syria og elsker å lage mat. Hun hadde gledet seg lenge til å lage mat fra hjemlandet og nærmest ikke sovet natten før. Denne morgenen hadde hun stått opp veldig tidlig for å få laget alt hun hadde planlagt til 88 mennesker totalt. Da vi var innom kjøkkenet like før alle gjestene kom, var et titalls retter allerede klare. Rehab strålte over hele ansiktet og sa til tolken at hun håpet gjestene ville like maten.

President i Røde Kors, Sven Mollekleiv, var også en av gjestene på Ila asylmottak. Han var strålende fornøyd med oppslutningen om vennefrokostene rundt om i landet.

- Dette handler om å knytte kontakter slik at integreringen lykkes. Måltid er en fantastisk måte å skape kontakt mellom folk på. Det blir avslappet, det blir en utveksling av ulike kulturer, man kan forstå hverandre og bli venner, sier han.

Mollekleiv oppfordrer alle til å ta kontakt med flyktningene for å bli bedre kjent.
- Ja, man skal kort og godt bare ta kontakt. Enten ved at man stikker innom et mottak eller bare spør om de vil være med på fotballtrening eller gå en tur, sier han.

Vennefrokost-Rode-Kors-Therese-Bolin-2
God stemning under vennefrokost på Ila asylmottak (foto: Therese Alne Bolin/Røde Kors)


Du kan lese mer om Røde Kors aktiviteter på asylmottak her!