Frivillig Rode Kors magasin 2_20 Vis bildetekst
Etter 70 år som frivillig ringte Slottet til Solveig Villand Lindheim (90). Tekst og foto: Sol Sigurjonsdottir.

– Den beste dagen i mitt liv

Kong Harald ønsket å takke 90 år gamle Solveig Villand Lindheim for hennes frivillige innsats for Røde Kors i Hallingdal siden 1949.

Helt siden hun som 20-åring meldte seg inn i Røde Kors, har Solveig hatt et brennende engasjement for menneskene rundt seg i lokalsamfunnet. Solveigs livslange innsats for frivilligheten ble hedret av selveste kongeparet.

Med stødig hånd tar Solveig Villand Lindheim (90) på seg knallrød leppestift. Om bare en liten stund skal hun møte kongen og dronningen. Denne ettermiddagen skal de hedre ildsjeler som Solveig. Ildsjeler som har viet store deler av livet til å hjelpe andre.

– Invitasjonen til Slottet var en overraskelse av de store. Den største i mitt liv, vil jeg si. Det er en stor ære. Selv om jeg ikke egentlig kan forestille meg at jeg er noen ildsjel, forteller Solveig ydmykt mens hun gjør seg klar til det store møtet

Sprudlende engasjert i 70 år

Det er derimot mange som til de grader ser på Solveig som en ildsjel. Beviset har hun blant annet i en rekke medaljer hun har fått fra Røde Kors som takk for innsatsen gjennom en årrekke. Solveig spenner Røde Kors’ hedersmedalje på drakten, og tar på perlesmykket.

Alder har ikke vært noen hindring for Solveig. Hun har holdt fast på den samme gløden og engasjementet gjennom hele 70 år som frivillig i Røde Kors. Selv om hun er fylt 90 år, er Solveig fortsatt sprudlende.

– Det betyr så mye for meg å være frivillig. Det gir en stor glede og varme å kunne hjelpe noen som har behov. Ofte er det jo ikke så mye som skal til! Bare et smil kan være med på å glede noen rundt deg, forteller hun.

Ett jubileumsønske

Det var en dag i 1949 Solveig meldte seg inn i Røde Kors. Siden den gang er det blitt utallige utrykninger med Hjelpekorpset. I mange år var det Solveig som hadde ansvaret for alarmtelefonen, og hun var alltid klar med ekstra matpakker i fryseren for hjelpekorpsere som måtte rykke ut på kort varsel. De siste årene har Solveig vært leder for besøkstjenesten i Gol. For Solveig er oppskriften på et langt liv en hobby som krever noe av deg. Solveigs hobby har vært Røde Kors. Hun forteller også at det å komme seg ut, og ha kontakt med yngre mennesker rundt seg, er viktig.

I sitt syttiende år som frivillig er det bare én ting Solveig ønsker seg: En arvtaker som kan ta over besøkstjenesten. Nå håper hun at flere yngre krefter vil bli med på laget.

– Jeg tror frivilligheten er minst like viktig for den frivillige selv. Det merker jeg ekstra godt nå som jeg begynner å dra på årene. Det er også det som er det fine med Røde Kors. Begynner du i Røde Kors, blir du aldri for gammel! Det er noe som passer for absolutt alle aldre. Det dekker jo hele livet! Jeg vil si det er den beste hobbyen man kan ha, sier Solveig.

Ildsjelen

Hvem:
Solveig Villand Lindheim (90)

Hvor:
Gol Røde Kors

Hvorfor:
Solveig meldte seginn som frivillig i Røde Kors som 20-åring, og har nå vært aktiv i Røde Kors gjennom hele 70 år. Var aktiv i Hjelpekorpset til langt ut i 80-årene.Har de siste årene ledet Besøkstjenesten i Gol.

 

Vil du lese mer om å være frivillig?