Digital hjelp til seniorer Vis bildetekst
Eldbjørg Haaland får god opplæring av sin helt egen frivillig Petter Ludvig Andersen. Foto: Anette Hellsaa Christiansen

Digital hjelp til seniorer

Teresa Haugland syntes det var krevende å klare alle de digitale utfordringene da hun ble eldre. Men så fikk hun hjelp av en frivillig.

Hun er en av åtte som nå deltar på Digital senior i Bergen. Aktiviteten er utviklet på seniorenes egne premisser og forankret i internasjonale forskningsresultater.
– Det kan være veldig krevende å tre inn i dataverdenen, men med oppfølging fra min helt egen frivillig går dette veldig bra. Det å ha personlig oppfølging er helt fantastisk, sier Teresa.
En dag i uken møtes deltakerne og de frivillige til gruppemøter, og hver deltaker har sin egen frivillige lærer. Utover gruppemøtene møtes deltakerne med sin frivillige en gang i uken på et valgfritt sted.

«Det kan være veldig krevende å tre inn i dataverdenen, men med oppfølging fra min helt egen frivillig går dette veldig bra. Det å ha personlig oppfølging er helt fantastisk, sier Teresa.»

Personlig oppfølging


– Tidligere har jeg vært på kurs der vi var mange deltakere og få frivillige, og da var det utfordrende å lære. Det å ha personlig oppfølging er helt fantastisk, forteller Teresa.

Denne løsningen er også frivillige Madeleine Skjerve veldig fornøyd med. Madeleine er frivillig i Harstad, og synes det er lettere å lære bort når man kjenner den man skal lære bort til. Hun har latt seg imponere over seniorene.

- De jeg har blitt kjent med gjennom Digital senior i Harstad har imponert meg. Noen kommer helt uten datakunnskaper og har en lengre vei å gå. Men alle har skikkelig innsatsvilje, og det er kanskje det viktigste, forteller Madeleine

Digital senior 4
- Plutselig er alt digitalt, og man må ha litt digital kunnskap. Det er så gøy at jeg fremdeles kan lære, forteller Teresa Haugland. Her øver hun seg sammen med frivillige Knut Skaar.

Tar steget inn i den digitale verden

Teresa er opprinnelig fra Argentina, men har bodd i Norge i 47 år. Hun forteller at hun verken hadde tid eller interesse av å lære seg data da barna var små, men nå er behovet et annet. Men det er mye å lære seg, spesielt når man ikke er vant med data fra før av. 

– Et viktig utgangspunkt er at ting tar tid. Det kan være utfordrende, men jeg ser at jeg lærer og det er veldig motiverende. Nå skal jeg leie ut en leilighet, og da er det veldig kjekt å kunne svare på e-postene som kommer. Jeg er ikke så flink enda, men det går rette veien. Nå har jeg bare lyst til å lære mer, forteller Teresa entusiastisk.

«Hvis man sitter i en stor forsamling kan det være lett å brenne inne med ting, men her får jeg personlig oppfølging. Det er en utrolig god måte å lære på og en enestående løsning, skryter Eldbjørg.»

Lærerikt og sosialt


Entusiasmen for Digital senior deles av flere, blant annet Eldbjørg Haaland som også er deltaker i Bergen.
– Jeg synes det er helt utrolig at jeg har en egen frivillig som skal hjelpe meg. Jeg samler opp ting jeg lurer på og ting jeg har lyst til å lære og tar med disse til vi møtes. Så får jeg både svar og opplæring. Hvis man sitter i en stor forsamling kan det være lett å brenne inne med ting, men her får jeg personlig oppfølging. Det er en utrolig god måte å lære på og en enestående løsning, skryter Eldbjørg.
Gruppemøtene i Digital senior starter med en time undervisning før både deltakere og frivillige sitter sammen og blir mer kjent med hverandre. Denne sosiale timen er Eldbjørg også veldig glad for.
- Når lukten av vafler sprer seg i rommet vet vi at hyggestunden med de andre nærmer seg. Det er utrolig hyggelig å bli litt bedre kjent, og noen av oss sender også e-poster til hverandre de dagene vi ikke møtes, forteller Eldbjørg.

«Dette er en fantastisk mulighet til å bli bedre på å bruke nettbrett. For min del gjør denne kunnskapen det lettere å holde kontakten med barn og barnebarn.»

Eldbjørg Haaland

Bli med hvis du kan!

 
På spørsmålet om hva de vil si til de som lurer på om Digital senior er noe for seg er svaret klart: 

- Dette er noe for alle som ønsker å lære! Det er veldig gøy å merke at man lærer nye ting, og at alder ikke er en hindring. Så bli med hvis du kan, oppfordrer Teresa.
- Dette er en fantastisk mulighet til å bli bedre på å bruke nettbrett. For min del gjør denne kunnskapen det lettere å holde kontakten med barn og barnebarn. De kan dette ut og inn, men når vi er sammen vil jeg heller nyte tiden med dem. Så mitt råd er å benytte seg av muligheten – du lærer så mye! For eksempel at du kan snu kameraet på iPaden slik at du også kan ta bilder av andre ting enn skoene dine, ler Eldbjørg.

Fakta om digital senior:

  • Digital senior er et 10 ukers nettbrettkurs.
  • Deltakere og frivillige er koblet en-til-en og møtes to ganger i uken.
  • En fastsatt læringsplan gjennomgås på 19 leksjoner, og når temaer som nettvett, brukernavn og passord, chat, kamera og e-post er gjennomgått får deltakerne selv velge tre apper de skal lære seg – gjerne knyttet til egne interesser. 
  •  Til nå har ca. 400 seniorer og nesten 330 frivillige deltatt på aktiviteten. 
  • Aktiviteten er i gang i Bergen, Haugesund, Harstad, Voss, Bø i Telemark og Oslo – og snart Kristiansand og Vestby og Ås.
  • Ta kontakt med din lokalforening for å høre om hvordan du kan bli med på aktiviteten eller om de har planer om å starte med Digital senior.