Fellesverket Trondheim_1600x640 Vis bildetekst
– På Fellesverket er det trivelig, og det er trygge voksne som passer på at det ikke blir noe trøbbel, forteller Phoebe. Hun er én av rundt 120 ungdommer som benytter seg av ungdomshuset Fellesverket hver uke. Tekst og foto: Marius Sunde Tvinnereim

– Vi hadde ikke noe sted å henge

På Fellesverket har ungdomsgjengen til Phoebe (16) funnet et sted hvor de kan være seg selv, og samtidig være der for andre.

Kom som du er

Fellesverket er Røde Kors’ aktivitetshus for ungdom. Det er en stress-, press- og rusfri sone. Rundt 120 ungdommer benytter seg av Fellesverket hver uke. Der får de tilbud om varm mat, hjelp med skolearbeid, tilgang til trådløst internett og flere aktiviteter og kurs. Vennegjengen til Mathias og Phoebe er stor, og kommer fra hele byen. Derfor er det naturlig for dem å møtes i sentrum. – Det er ikke alle som liker at vi henger på Torvet i sentrum, og mange var også redde oss. De har hørt at vi ikke er gode ungdommer, at vi er tyver og at vi driver med hærverk. Men nå opplever jeg at vi får større forståelse for at vi trenger et sted å møtes. Derfor har Fellesverket betydd mye for ungdomsmiljøet i Trondheim, sier Mathias. Han er på Fellesverket fra de åpner dørene på ettermiddagen til de stenger på kvelden. Nå har han også blitt frivillig i Røde Kors, slik at han kan hjelpe til mer på Fellesverket.

«Vi sitter sammen i sofaen, snakker og har det morsomt. Før Fellesverket kom hadde vi ikke et sted å henge. Da måtte vi være i sentrum, forteller de to ungdommene»

Fellesverket_2
Hardrock: På fellesverket arrangeres det også konserter, med alt fra egenkomponerte viser til slagkraftig rock.

«Jeg opplever at vi kan være oss selv her, vi får lov til å bare være ungdom, sier Phoebe.»

Mye press på unge

– Andre plasser opplever vi å bli kastet ut. På Fellesverket er det åpent for oss som bare vil ha et sted å være. I tillegg er det trivelige frivillige og trygge voksne som passer på at det ikke blir noe trøbbel. Det er et veldig godt samhold her, sier venninnen Phoebe. Hun forteller at de kan sitte i flere timer å spille kort og prate sammen, spille biljard eller andre spill som er tilgjengelig. På Torvet i sentrum risikerer de å møte på voksenpersoner som bruker rusmidler, mens på Fellesverket er det både rusfritt og forbehold ungdommer. – Den største utfordringen vi ungdommer har i dag, er at vi lett kan bli påvirket av det andre gjør. Det er mye press på oss fra veldig tidlig alder, både når det gjelder livsstil, rusmidler, klær og utseende. På Fellesverket er det mindre risiko for å føle på dette presset. Jeg opplever at vi kan være oss selv her, vi får lov til å
bare være ungdom, sier Phoebe.

Fellesverket_3
OEufs à la Fellesverket: Hver mandag og onsdag tilbyr Fellesverket varm mat til ungdommene som kommer innom.

Les mer om Fellesverket