Ungdomsdelegat_toppbildet Vis bildetekst
Andrea Fururhovde er ungdomsdelegat i Colombia.

Vervet på gata, endte i Colombia

Etter to år med banking på dører og verving av medlemmer og givere på gaten i Bergen, bestemte Andrea seg for å bli frivillig i Røde Kors Ungdom.

Jeg jobbet deltid med verving av medlemmer og givere mens jeg studerte. Da lærte jeg mye om arbeidet Røde Kors driver med, både her hjemme og internasjonalt, og jeg fant ut at jeg ville lære og gjøre mer, sier Andrea Furuhovde. Andrea ble etter hvert med i ressursgruppen for pilotprosjektet i Bergen til det som på den tiden het «Flyktningkompis». Kort etter tok hun på seg ansvaret som aktivitetsleder, og har siden 2017 vært leder for aktiviteten som i dag heter «Kompis», og hun er også lokalrådsmedlem i Bergen Røde Kors Ungdom. – Jeg har alltid vært ei veldig engasjert jente med mye å gi. Grunnen til at jeg søkte om å bli ungdomsdelegat i år, var bekjentskapet med de to ungdomsdelegatene fra Colombia som i fjor høst kom til Bergen Røde Kors Ungdom og Fellesverket. Jeg jobbet tett med Ana Maria Ortiz og Juana Valentina Rozo og de spilte en viktig rolle i å utvikle aktiviteten ”Kompis” til å bli selvdreven av unge frivillige i Bergen, forteller Andrea og fortsetter:
– I løpet av det året lærte Ana og Juana meg utrolig mye om ungdoms- delegatprogrammet og om Røde Kors i Colombia. De inspirerte meg og ble også to av mine beste venner. De bidro til min motivasjon om å søke å bli ungdomsdelegat selv i Colombia Røde Kors, legger hun til.

Ungdomsdelegat bildet 2
I julen var vi med frivillige på besøk til barn og unge i 26 forskjellige nabolag i Cartagena, for å ha julefeiring med dem.

Erfaringer for livet

– Tiden min i Røde Kors både som frivillig i Bergen Røde Kors Ungdom og nå som ungdomsdelegat har lært meg så mye og gitt meg erfaringer for livet som jeg aldri hadde fått hvis jeg bare hadde sittet på skolebenken. Røde Kors er utrolig viktig for meg, og det er en organisasjon jeg ønsker å fortsette å være en del av, forteller Andrea. Andrea bor og jobber sammen med ungdomsdelegatkollega Laila Mercedes Fremme i Cartagena helt nord i Colombia. – Her i Cartagena er det mange nydelige strender og øyer, og jeg prøver å reise og se så mye jeg kan. Jeg er mye sammen med frivillige, og jeg har også fått mange venner her, svarer hun når vi spør om hva hun gjør på fritiden. – Noe av det beste jeg vet er å prøve lokal mat, det er blitt en liten hobby og jeg synes maten her i Colombia er helt fenomenal. Laila og jeg har også lært oss lokal dans som salsa og den mest populære dansen her i Cartagena som heter Champeta, en dans med mye energi og rytme som stammer fra Afrika, forteller Andrea. Men mesteparten av tiden er Andrea og Laila sammen med frivillige i Colombia Røde Kors, de blir kjent med aktivitetene og programmene og blir med når de er på jobb ute i felt.– Akkurat nå er vi opptatt med å lage workshops for å bidra til å styrke ungdomsorganisasjonen og fremme deltagelse av flere unge frivillige i lokalmiljøet, sier hun og forteller at i julen besøkte de barn og unge i 26 forskjellige nabolag i Cartagena, for å ha julefeiring med dem. – Det var utrolig spennende å være med på og spesielt å se hvor respektert Røde
Kors er i Colombia, sier hun.

– Å bli frivillig her i Colombia Røde Kors betyr å bli del av en familie man har livet ut.

Andrea Furuhovde

Samhold blant frivillige

Det er mye i Colombia som fascinerer og imponerer Andrea. Alt fra den colombianske kulturen generelt til alle de stolte og vennlige Røde Kors-frivillige hun møter. – Å bli frivillig her i Colombia Røde Kors betyr å bli del av en familie man har livet ut. Mange unge frivillige jeg møter her har opptil 10 års erfaring som frivillig i organisasjonen. Å være frivillig i Røde Kors er sett på som en stor ære og er en del av deres identitet, sier Andrea og forteller at hun vi fjor høst deltok på en rekrutteringsleir for nye unge frivillige. – I motsetning til i Norge er det en seks måneders prosess for å bli frivillig i Colombia Røde Kors, som ender med tre døgn bootcamp ute i skogen der de gjennom mange tøffe aktiviteter forbereder seg på å bli frivillige og bygge samhold, forteller hun.

Ungdomsdelegat bildet 1
Andrea (t.h.) og hennes kollega Laila Mercedes Fremme.

Utveksling har stor verdi

I 2018 fikk Andrea og en annen frivillig fra Fellesverket Bergen muligheten til å reise til Frankrike gjennom Bergen Røde Kors gatemegling. – Vi tok med oss åtte norske ungdommer til et lite lokalsamfunn utenfor Toulouse hvor vi jobbet sammen med barn og ungdommer på en lokal sportsklubb. Turen gjorde stort inntrykk meg. Både arbeidet med ungdommene våre, og de unge på sportsklubben var utrolig inspirerende. Det fikk meg til å innse hvilken verdi utveksling har, sier hun og understreker at hun synes det er utrolig gøy å jobbe med ungdom. – Som ungdomsdelegat fra Norge til Colombia, tror jeg det viktigste jeg kan bidra med er gjennom kulturutveksling, både her i Colombia, men kanskje enda viktigere når jeg kommer hjem til min egen lokalforening i Norge, avslutter hun.

Bildet 3 ungdomsdelegat
Andrea er ofte ute i distriktene og møter barn som er med i programmene til Colombia Røde Kors.

 

Andrea Furuhovde

Alder:  23 år

Hjemsted: Fra Kristiansand, bodd og studert de siste fire årene i Bergen

Utdannelse: Bachelorgrad i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen

Aktuell: Ungdomsdelegat i Colombia siden september 2019

 

Les mer om å være ungdomsdelegat