Endelig skole for Thelma

Thelma (17) sitter på knærne ved vannkilden og fyller den blå vanndunken. Tre ganger om dagen går hun barbeint de 300 meterne til kulpen for å hente vann til drikke, matlaging, vask av kopper og klær

Thelma (17) sitter på knærne ved vannkilden og fyller den blå vanndunken. Tre ganger om dagen går hun barbeint de 300 meterne til kulpen for å hente vann til drikke, matlaging, vask av kopper og klær og til vanning av kjøkkenhagen.

Klesvask og løpske kyr

– Her tørker vi klærne våre, sier Thelma og peker på skjorter og skjørt, håndklær og kluter som er dandert i trærne og i gresset langsmed stien.

– Og her er kjøkkenhagen, sier hun og peker mot en skrinn jordlapp litt lenger bort. De lokale Røde Kors-frivillige har gitt henne gode råd om dyrking og stell av plantene, men i hele regionen sliter folk på grunn av tørke.

Bortsett fra noen få grønne skudd som presser seg opp av den tørre jorda, er det lite som minner om spiselige vekster. Og som om ikke tørken er nok; for noen dager siden hadde noen glemt å feste gjerdestokkene ordentlig. Dermed tok kyrne seg inn og knasket i seg det som var. Nå steller Thelma andres kjøkkenhager mot grønnsaker som betaling

– Jeg jobber hardt, men det er viktig å være et godt forbilde for de yngste. Jeg lærer å ta ansvar og må løse mange situasjoner. Det er fint å ha en stor familie. Selv om det er tunge stunder, har vi mye gøy sammen, sier Thelmab2

Vil bli sykepleier eller advokat

– Bestemor har gjort så mye for oss, og jeg vil gi noe tilbake, sier Thelma, som drømmer om å utdanne seg til sykepleier eller advokat. Som en av de eldste i barneflokken hviler det et særlig ansvar på henne. Når bestemoren er syk, for eksempel, er Thelma hjemme fra skolen for å ta seg av henne.

Skjønt, det er ikke alltid hun er på skolen selv om bestemoren er frisk. I fjor klarte hun ikke å betale skolepenger. – Vi gikk på skolen på skift, for to av oss måtte dele uniform etter at jeg brant hull i min. Noen ganger fikk vi bli, andre ganger ble vi jaget. Har du ikke betalt skolepenger, får du ikke delta i de praktiske fagene, som for eksempel å lære hvordan du dyrker jorda. Du får heller ikke ta eksamen. Og uten eksamen, ingen videre utdanning eller jobb, forteller hun.

Men i år er hun heldigere. Hun har tjent penger ved å bære sand til et byggeprosjekt på skolen og nå som familien er blitt med i Røde Kors-fadderprogrammet vil de få dekket utgiftene til skolegang. Framtiden ser lysere ut for Thelma og søskenbarna.