Høstferien står for døren

Røde Kors har i 15 år tilbudt barn og voksne gratis ferieopphold. Pågangen er større enn noen gang tidligere.

Til feriestedet Merket på Golsfjellet er 16 familier fra Hordaland på ferie med Røde Kors. Ferie for alle er et gratis ferietilbud til vanskeligstilte familier som ikke har andre muligheter til å reise på ferie.

Mot og barn storkoser seg ved elvebredden på feriestedet Merket
Trine Woldseth og tvillingene Isabelle og John-Gabriel på feriestedet Merket. Foto: Marie Misund Bringslid/Røde Kors

- Det er et fantastisk tilbud. Vi koser oss hver dag, og skaper minner for livet, sier Woldseth.

- Det går i ett, sier Woldseth lattermild. Men det er fint å være et sted med så fritt spillerom. Her kan barna utfolde seg og være fysisk hele dagen, fra de står opp til de legger seg.

15 år med ferie

Ferie for alle startet opp som et svar på en behovskartlegging i 2001, hvor det kom frem at 28 000 barn vokste opp i vedvarende fattigdom. Disse barna hadde få muligheter til å få delta på samme arenaer og erfare samme opplevelser som sine klassekamerater.

Røde Kors startet derfor Ferie for alle for å sikre at disse barna fikk mulighet til en ferieopplevelse. Siden 2001 har over 20 000 barn og voksne har reist sammen med nesten 4000 Røde Kors frivillige på 500 ferieopphold.

Ferie-for-alle-vannsprut-rode-kors
Barna på Ferie for alle leker seg på med zalo og vann på gårdplassen på Merket. Foto: Marie Misund Bringslid/Røde Kors

Woldseth forteller at datteren har ADHD og helst vil være med på så mye som mulig.
- Her får vi vært med på mye mer enn vi kunne klart på egenhånd, ting vi aldri har prøvd eller hatt råd til, sier Woldseth.

Hjemme bruker sønnen mye tid på spilling, på Merket har han imidlertid ikke spurt etter nettbrettet en eneste gang.
- Det er helt fantastisk, smiler tobarnsmoren.

På Merket får familiene en aktiv ferie med aktiviteter som kanopadling, elgsafari, sykling, vikingaktiviteter i vikingleiren, bading, ballspill, sove i telt og mye mer. Store deler av ferien foregår utendørs.

Fakta om Ferie for Alle

•    Et tilbud om en unik ferieopplevelse for vanskeligstilte familier.
•    Startet opp som et svar på en behovskartlegging i 2001, hvor det kom frem at 28 000 barn vokste opp i vedvarende fattigdom.
•    I sommer reiser 2270 voksne og barn på ferie med Røde Kors.
•    Ferie for alle blir ledet og tilrettelagt av frivillige i Røde Kors.

Stadig flere søkere

Pågangen fra familier som ønsker å være med er stor. 5300 barn og voksne har søkt om å få et ferieopphold sammen med Røde Kors i sommer, men det er kun plasser til 2270. Leder for Ferie for alle i Hordaland, Torunn Samuelsen, forteller at antall søknader stiger hvert år. I år har Hordaland Røde Kors mottak 378 søknader fra familier i fylket, men det finnes kun 176 leirplasser.

- Pågangen har vært enorm. Det viser hvor viktig tilbudet er. Det er mange flere som ikke har råd til å reise på ferie enn det vi tror, og vi opplever at et er tabu å snakke om det, sier hun. 

En forbrukerundersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB viser at målgruppen Røde Kors ønsker å nå med ferietilbudet blir større. Her svarte 15 prosent at de ikke har god nok økonomi til å reise på ferie i år, mot ni prosent i 2015.

- Mange barn gruer seg til å begynne igjen på skolen hvis de ikke kan fortelle at de har gjort noe kjekt i ferien, sier Samuelsen.

Anne Lin Alsaker og Sara på båttur sammen med frivillig ferievert Inger Kversøy Kårdal.
På Merket får familiene en aktiv ferie med aktiviteter som kanopadling, elgsafari, sykling, vikingaktiviteter i vikingleiren, bading, ballspill, sove i telt og mye mer. Her er Anne Lin Alsaker og Sara på båttur sammen med frivillig ferievert Inger Kversøy Kårdal. Foto: Marie Misund Bringslid/Røde Kors

 

Oppholdsoversikt Ferie for alle 2018

Hvordan melder jeg meg på Ferie for alle?

Viktig informasjon til deg som påmelder.

Krav til frivillige

 

Bli frivillig

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler