Aleppo: Fire sykehus angrepet på ett døgn

I løpet av de siste ukene har situasjonen i Aleppo blitt stadig verre.

I løpet av 24 timer ble fire sykehus angrepet i vestlige deler av Aleppo-distriktet.

- To av disse sykehusene var støttet av Røde Kors, og nå er alle forsyninger av medisiner, vanntanker og aggregater som skaffet strøm til sykehusene ødelagt. Konsekvensen er at tusenvis av pasienter nå er uten tilgang til helsehjelp, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors.

Siden april har ikke Røde Kors vært i stand til å komme inn Øst-Aleppo med forsyninger. 

Matlagre i ferd med å tømmes

- På grunn av at vi ikke slipper inn med nye forsyninger, er nå matlagrene på vei til å tømmes. I Øst-Aleppo har Syrisk Røde Halvmåne drevet et stort felleskjøkken, som har gitt mat til mange. Nå er de ikke i stand til å gi mat til de mest sårbare, sier Mollekleiv.

På grunn av de store behovene og mangel på forsyninger har prisene på basisvarer som brød, mel, linser og melk økt dramatisk.

Det er også en dramatisk mangel på drivstoff, som gjør at folk ikke har tilgang på strøm eller oppvarming.

Kritisk for vannforsyningen

- Bakerier og sykehus er avhengig av strøm fra aggregat. I noen tilfeller har også store aggregater blitt stengt, og dermed ført til at mange nabolag blir helt uten strøm. Nå som vinteren er i anmarsj er dette dramatisk i seg selv, men enda mer kritisk på grunn av mangel på mat, sier Mollekleiv.

Også vannforsyningen har vært et kritisk punkt de siste månedene. Mer enn 1,7 millioner innbyggere over hele Aleppo by er avhengig av at pumpestasjonene er i drift slik at vannet fordeles i rørnettet.

- Vannforsyningen er også beskyttet av krigens regler. Disse forsyningene må ikke angripes eller begrenses, sier Mollekleiv.

Røde Kors ber partene om tilgang

Røde Kors og andre organisasjoner kan reparere vannforsyninger. Men det forutsetter at vi får tilgang og sikkerhetsgarantier, sier Mollekleiv.

De siste to ukene har 8 000 mennesker blitt tvunget til å flukte fra sørlige og sørvestlige deler av byen, på grunn av voldsomme kamper.

- Siden august har mer enn 40 000 mennesker flyktet fra sine hjem i Aleppo. Disse trenger all mulig hjelp, og også lokalsamfunnene de har flyktet til trenger støtte for å kunne ta imot dem, sier Mollekleiv.

Røde Kors står klare til å gi livsviktig nødhjelp til de som er rammet av kampene i Øst-Aleppo.

- Vårt krav om å slippe til med nødhjelp og evakuere sårede og syke har ikke blitt møtt. Det vi trenger er sikkerhetsgarantier fra alle de som deltar i kamphandlingene i Aleppo. Det er nå sju måneder uten forsyninger. Vi ber partene igjen om å slippe nødvendig hjelp inn til de som trenger det, for å redde liv, sier Mollekleiv.

 

Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99