Svart hvitt bilde av et sykehus med det røde kors, omringet av bygninger i ruiner Vis bildetekst
Japansk Røde Kors' sykehus i Hiroshima, etter atombomben 1945.

Historisk vedtak om atomvåpenforbud

122 land stemte for historisk vedtak om et atomvåpenforbud - Norge er ikke med

Fredag 7. juli 2017 ble avtalen om et forbud mot atomvåpen vedtatt med 122 stemmer i FN i New York. Bare Nederland stemte mot og Singapore avsto.
Norge har ikke ønsket å være med i forhandlingene.

Over 130 stater i FN har deltatt i forhandlingene og for Norges Røde Kors er dette et viktig vedtak.

- Dette er en historisk dag og et viktig skritt fremover i arbeidet med å hindre at atomvåpen noensinne brukes igjen. Kun en verden fri for atomvåpen gjør oss trygge for denne trusselen og denne folkerettslige avtalen vil bidra til det, sier Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors.

Avtalen forbyr statene å utvikle, prøvesprenge, produsere og erverve atomvåpen.

Appellerer til norske myndigheter om å signere

Den internasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåne-bevegelsen har siden 2011 appellert til stater om å forby atomvåpen med mål om total nedrustning og den store majoriteten av verdens stater har nå respondert. Dessverre har ikke atomvåpenlandene eller de fleste land i allianser som baserer sitt forsvar på atomvåpen, inkludert Norge, deltatt i de siste forhandlingsrundene.

- Etter enigheten om avtalen appellerer vi til norske myndigheter om å signere og ratifisere avtalen og jobbe for at alle land slutter seg til dette forbudet, sier Sven Mollekleiv.

Regjeringen har, i motsetning til hva et flertall på Stortinget mener, valgt å stå utenfor disse vellykkede forhandlingene. Som en humanitær stormakt og tidligere global leder i ulike nedrustningsprosesser som klasevåpen og landminer, er dette svært uheldig for arbeidet.

- Avtalen representerer en sterk norm mot atomvåpen som vil legge press på atomvåpenmaktene til å ruste ned. Vi vil på det sterkeste appellere til alle stater om å slutte seg til avtalen og ruste ned og på den måten oppfylle deres nedrustningsforpliktelser, fortsetter Mollekleiv.

Les mer om folkerett

 

Få skattefradrag på dine gaver og donasjoner Les mer om skattefradrag Lukk x

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler