Frivillige fra hjelpekorpset ved Gol i strålende sol. Lavvo og Røde Kors-vimpel vaier i vinden

Frivillige over hele landet klare for påsken

Sen påske betyr sterk sol og råtten snø. Røde Kors ber påskefolket ta hensyn og forberede seg godt.

– Vi håper mange kommer seg ut på tur, men at de bruker fjellvettet i planleggingen, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Tradisjonen tro er Røde Kors også i år i påskeberedskap. Over 1200 frivillige er i forsterket beredskap og utstasjonert ved over 150 vaktstasjoner og hytter over hele landet når påskefolket inntar fjellheimen i helgen. Samtidig er flere tusen i beredskap hjemme.

- Den frivillige beredskapen er uvurderlig i påsken, og jeg sender en stor takk til alle de frivillige som bruker sin fritid på å hjelpe andre, sier Apeland.

Været preger påsken

Lite snø flere steder og forventet sterk sol kan påvirke føret. Apeland ber påskefolket belage seg på krevende forhold i fjellet, og velge tur etter evne.

- Det er gjerne kaldt om natten og fine løyper når man legger ut på tur, men utpå dagen når solen har varmet opp løypa vil snøen være tyngre og det kan da bli veldig tungt å komme seg tilbake til hytta. Råtten snø og gjennomslagsføre er en klassiker når vi snakker skader og henteoppdrag, sier Apeland.

Han er også opptatt av at folk skal få nyte sola, men ta sine forholdsregler.

– Sola steker godt på fjellet, så husk at solbriller og solkrem er viktig - ikke bare for barna, men også for deg. Mammaer og pappaer er generelt sett flink til å smøre barna sine, men glemmer ofte seg selv, sier Apeland.

50 år siden ulykkespåsken 1967

I år er det 50 år siden 18 mennesker døde i voldsomt uvær i påsken. Det ble starten på det moderne fjellredningsarbeidet i Norge. Røde Kors vil markere dette i år på Fjellvettdagen 10. april ved å be alle som ferdes i norsk natur lære seg fjellvettreglene og velge tur etter evne.

- Nå har vi brukt femti år på å få nordmenn til å ta kloke valg og jevnt over er nordmenn blitt flinke i det vanlige fjellterrenget, men vi ser at mer ekstremt friluftsliv med blant annet skikjøring i bratt terreng gir nye utfordringer.

Fjellvettreglene viktigere enn noen gang

I fjor lanserte Røde Kors og DNT nye fjellvettregler for å møte dagens bruk av naturen, og de nye reglene legger mer ansvar på den enkelte.

- Det viktigste vi gjør er å flytte fjellvettet fra sekken til hodet. Fjellvettreglene handler mer om læring gjennom erfaring enn om teknologi og utstyr. Antall ulykker i naturen kan reduseres ved at flere tar ansvar for egen sikkerhet og planlegger godt før de legger ut på tur.

- Det er du som må vurdere forholdene og ta de trygge veivalgene. Fjellvettreglene er en nødvendig sjekkliste som kan bidra til å redde liv. Godt fjellvett handler ikke bare om hva du skal og ikke skal, men om å ha et bevisst forhold til naturen og valgene du tar, sier Apeland.

2017 har så langt vært et aktivt år for Røde Kors Hjelpekorps med 411 søk- og redningsoppdrag, noe som er på linje med fjoråret. Røde Kors hadde et rekordår i 2016 med 1641 aksjoner totalt mot 984 året før.

Les mer: Fjellvett

Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99