Blod kan ikke kjøpes. Det må gis!

I dag er det Giving Tuesday- en motvekt til Black Friday og som handler om å gi.

Røde Kors starter derfor Blodgiverkampanjen som handler om Johannes (11) som trenger blod for å overleve. Se gjerne innslaget på God Morgen Norge med Johannes, pappaen og blodsjefen Tor Ole i Røde Kors.

Visste du at: Norge mangler 25.000 blodgivere for å dekke en krisesituasjon.

Bli blodgiver her!

Hvem trenger blod?

Kreftsykdommer
Blod og blodkomponenter inngår som en viktig del av behandlingen ved forskjellige former for kreft, faktisk går den største andelen av blodet til denne typen pasienter. Til leukemi-pasienter brukes spesielt et konsentrat av blodplater.
Blodplatekonsentrat må lages av nytappet blod.

Ulykker

Trafikkulykker kan kreve mye blod.
Blodbankene må derfor til enhver tid ha en stor blodbeholdning, og tilgang til mennesker som kalles inn på kort varsel.

Operasjoner

De store fremskrittene innen hjerte- og leverkirurgi ville vært umulig uten blodgivernes innsats. I spesielle tilfeller kan utrolig mange poser blod bli gitt i forbindelse emd en operasjon/skade.

Blodsykdommer

Bløderne mangler en eller flere koagulasjonsfaktorer i sitt blod. Uten denne faktoren kan det oppstå alvorlige blødninger.
Blodbankene fremstiller koagulasjonsfaktorer av ditt blod. Ditt blod gjør det mulig å behandle disse pasientene.

Brannskader

Ettersom brannskader ofte kan være nokså omfattende, er brannskadeavdelingene storforbrukere av blod. En eneste pasient kan trenge blod fra mer enn 100 blodgivere.

Fødende og nyfødte

Blodbankene har til enhver tid flere hundre poser blod i beredskap til kompliserte fødsler. Det kan være livsviktig med utskifting av blod på nyfødte.

Blodbankene må alltid ha blod i beredskap - også for mange andre sykdommer, skader og andre akutt-tilstander.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler