I Jemen er helsetilbudet hardt rammet av krigen. For mange pasienter er det vanskelig å få behandling for kroniske sykdommer. Redwan må til sykehuset for å rense blodet ved dialyse to ganger i uken. Noen ganger er det vanskelig for han å komme seg dit når kampene pågår. Foto: Olav A.  Saltbones/Røde Kors

Den humanitære katastrofen i Jemen løses ikke med nødhjelp

- Situasjonen i Jemen i dag er dramatisk, og den blir vanskeligere for hver dag som går uten en løsning på konflikten.

- Situasjonen i Jemen i dag er dramatisk.  Nesten 80 prosent av befolkningen trenger nødhjelp for å klare seg. For hver dag som går uten en løsning på konflikten blir situasjonen verre. Folk dør av sykdommer som kan forhindres, mangel på mat, vann og strøm. Sykdommer som kolera kan forebygges, men i Jemen har det vært over en million tilfeller, fordi krigen har ført til kollaps i helsetilbudet, sier generalsekretær i Røde Kors i Norge Bernt G. Apeland.

-Konsekvenser er at folk dør av sykdommer som enkelt kunne forhindres.

Generalsekretær i Røde Kors , Bernt G. Apeland

- I Jemen er halvparten av sykehusene stengt på grunn av krigen. Mange har problemer med å komme seg til sykehus, ansatte får ikke lønn, sykehusene sliter med å få inn forsyninger. Halvparten av helsetjenestene har stengt eller er ødelagt på grunn av krigen, opplyser generalsekretæren i Røde Kors.

Han ber landene som nå samles til giverkonferanse i Genève om også å arbeide for varige løsninger på konflikten.  

- Konsekvenser av den pågående konflikten er at folk dør av sykdommer som kan forhindres, mangel på mat, vann og strøm. I tillegg gjør miner og eksplosiver livet farlig, sier Apeland, som nylig har vært i Jemen.

22 millioner trenger nødhjelp

- Antall mennesker som trenger nødhjelp i Jemen øker stadig. Av en befolkning på 30 millioner trenger nå 22 millioner mennesker nødhjelp. Den Internasjonale Røde Kors Komiteen doblet både budsjettet og antall ansatte det siste året. 1 av 4 pasienter dør på grunn av mangel på helsehjelp. 6 av 10 mennesker i Jemen legger seg sultne, uten å ha fått i seg nok mat, sier Apeland.

- På det største sykehuset i Sanaa besøkte jeg nyre-avdelingen. Dit kommer pasienter som vil dø dersom de ikke får renset blodet gjennom dialyse. Sykehusene har ikke kapasitet, så Røde Kors støtter nå med medisiner og utstyr til drift av dialyseavdelingen. I denne krigen er det flere som dør av kroniske sykdommer, eller sykdommer som kan forebygges, enn i kampene.

Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99