En ung jente sitter på en feltseng i et provisorisk behandlingssenter for kolera i Port-au-Prince i Haiti.

Røde Kors hjelper orkanrammede

Røde Kors gir livsviktig hjelp til de orkanrammede i Haiti og på Cuba.

Ønsker du å bidra til Røde Kors sitt nødhjelpsarbeid i krig- og katastrofeområder?

For 10 kroner dagen, bidrar du til at hjelpearbeidet i hardt rammede konflikt- og katastrofeområder når frem. Din månedstøtte går til mat, vann og helsehjelp.

Bli nødhjelpsgiver

«Matthew» ble en av de kraftigste orkanene i nyere historie i Karibia. Store nedbørsmengder og svært kraftig vind har oversvømt hele landsbyer og veier, og tusenvis av hjem er fullstendig ødelagt.

Hundretusener trenger hjelp

Ødeleggelsene etter orkanen er store: Tak er revet av husene, trær er rykket opp med roten, og veier og broer står under vann.

I Haiti er over 1,2 millioner mennesker rammet av uværet. Om lag 350.000 mennesker trenger hjelp. Hovedbroen til den sørlige regionen er kollapset, noe som gjør det vanskelig å nå de hardest rammede områdene med hjelp.

På Cuba er 90 prosent av husene i Baracoa i Guantanamo-provinsen ødelagt av orkanen. Én million ble evakuert fra hjemmene sine før «Matthew» traff land.

De store vannmassene «Matthew» hadde med seg har oversvømt mange landsbyer og byer i Haiti og på Cuba.
De store vannmassene «Matthew» hadde med seg har oversvømt mange landsbyer og byer i Haiti og på Cuba. Foto: Jethro J. Sérémé / American Red Cross / IFRC

3.000 gir livsviktig hjelp

Tre tusen frivillige og ansatte i Haiti Røde Kors jobber nå i de flomrammede områdene, hvor de gir livreddende hjelp som førstehjelp, mat- og vanndistribusjon. De deler også ut viktig nødhjelpsutstyr som telt, tepper, kokekar, såpe og hygieneartikler.

Dette arbeidet er støttet av Den internasjonale Røde Kors-bevegelsen (IFRC).

Nødhjelp leveres i Cayes i det sørlige Haiti i forbindelse med orkanen Matthew. Foto: Jethro J. Sérémé / American Red Cross / IFRC

- Våre ansatte og frivillige er ute i felt for å hjelpe de orkanrammede. Ødeleggelsene er omfattende på en infrastruktur som allerede var i dårlig stand, før orkanen traff. Dette gjør nødhjelpsoperasjonen ekstremt utfordrende.

Det sier Inés Brill, som leder den internasjonale Røde Kors-bevegelsens arbeid i Haiti, Den Dominikanske Republikk og Cuba.

Røde Kors-frivillige drev aktivt informasjonsarbeid i dagene før orkanen traff Haiti. Foto: Jethro J. Sérémé / American Red Cross / IFRC

Forebygger kolera

Det er stor fare for spredning av vannbårne sykdommer som kolera og spesielt barn er utsatt. Røde Kors har de siste årene jobbet i lokalsamfunnene for å avdekke og hindre utbrudd av kolera.

Dette arbeidet blir enda viktigere i tiden som kommer.

Haiti - et av verdens fattigste land

Haiti er det fattigste landet i Amerika og sliter fortsatt med ettervirkningene av jordskjelvet i 2010. 1,5 millioner ble hjemløse og over 220.000 mennesker mistet livet i det kraftige jordskjelvet.

Takket være innsamlede midler, har Røde Kors siden jordskjelvet bidratt til at 44.000 familier har fått et sted å bo, 91.000 familier har fått økt tilgang til drikkevann, mens 39.000 familier har fått tilgang til bedre sanitærforhold. 2,8 millioner personer har mottatt opplæring og annen helseinformasjon. 25 helsesentre ble bygget eller gjenoppbygget.

Midler innsamlet av Norges Røde Kors sørget for at 700 midlertidige hjem ble bygget. Norges Røde Kors sendte og drev også et feltsykehus som var operasjonelt i året som fulgte etter jordskjelvet. Dette var et samarbeid med Canadisk Røde Kors.