Øst-Aleppo: Røde Kors evakuerer skadde

Syrisk Røde Halvmåne og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) henter ut skadde fra Øst-Aleppo.

Syrisk Røde Halvmåne og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har blitt spurt av partene i konflikten om å hente ut 250 skadde. 100 Røde Halvmåne-frivillige sammen med ICRC-personell er involvert, og stiller med 10 ambulanser og ca. 20 busser.

- Røde Kors-teamene har akkurat startet operasjonen, sier Ola Ulmo, landrepresentant for Norges Røde Kors i Syria.
 
Helsesituasjonen er alarmerende og tilgangen på helsehjelp er nesten helt borte. Det er kun to helsesentre eller sykehus som delvis er operasjonelle, men uten medisiner, sprengt kapasitet, uten utstyr og uten drivstoff til aggregatene.
 
Det er tomt for drivstoff på den østlige siden av byen. Bakerier, sykehus og hjem har vært avhengig av aggregater, men uten drivstoff virker de ikke lengre. Det gjør at innbyggerne ikke har tilgang på strøm eller varme.
 
- Folk er nå utslitte og traumatiserte. Mange har gjemt seg i dagevis, uten å se dagslys, uten mat, vann eller strøm. Barnefamilier går i timevis for å komme seg i sikkerhet, og utsettes for mange farer på underveis, sier Ola Ulmo.
 
Røde Kors-delegater og frivillige fra Syrisk Røde Halvmåne møter tusenvis av desperate mennesker som lever midt i denne krisen nå. Det er sterke inntrykk.
 
- Folk må gjøre umulige valg for å komme seg i sikkerhet. De baner seg gjennom ødelagte bygninger, går i timevis. På ryggen bærer de sårede, syke. Sammen med de små barna. De kommer til mottakssentrene uten noen ting. Dette er en humanitær tragedie som blir verre dag for dag. Vi må gjøre noe nå fordi i morgen kan det være for sent, sier Pawel Krzysiek, som jobber for Den internasjonale Røde Kors-komiteen.
 
Tusenvis fortsetter å flykte i Aleppo, fra kampene som raser. Frontlinjene har vært i stadig endring. Mange har mistet sine familiemedlemmer i kryssilden, i forsøket på å komme seg bort fra kampene. Andre flykter når huset blir ødelagt.
 
Nå blir mottakssentrene for de som flykter overfylte, og ikke i stand til å håndtere strømmen av nyankomne. Spesielt mottakssenteret Mahalej er svært presset nå. Det er kaldt og det er ikke god nok tilgang på sanitære forhold eller varme.
 
- I bydelen Masaken Hanano i Øst-Aleppo vender mange hjem igjen til sine ødelagte hjem. Det er en høy risiko i et område der de ikke finnes noen ting. Ikke vann eller strøm, sier Ulmo.
 
Røde Halvmåne og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) jobber intenst for å hjelp. 300 pasienter får daglig helsehjelp, samtidig som de deler ut mat, varme måltider og basis-utstyr de trenger, slik som madrasser og tepper.
 
- Alt må gjøres for å beskytte sivile, for å gi dem sikkerhet og den livsnødvendige hjelpen de trenger. Slik som helsehjelp, vann og ly. Og det er viktig å understreke at alle som ikke deltar i kampene skal beskyttes, om de flykter eller om de blir igjen, sier Ulmo.
 
 
 
Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99