Røde Kors president Sven Mollekleiv mottar prisen fra Erna Solberg.

Røde Kors får Friluftslivets hederspris

- Dette inspirerer oss til å gjøre enda mer ute, sier Sven Mollekleiv.

Røde Kors er tildelt Friluftslivets hederspris 2016. Friluftslivsprisen ble etablert i 1995, og er den mest høythengende innen norsk friluftsliv.

President i Røde Kors Sven Mollekleiv tok imot prisen fra statsminister Erna Solberg under friluftslivsdagen 4. september, på Sognsvann i Oslo.

Takker de frivillige

- Jeg vil uttrykke en stor, varm takk til alle våre 40 000 frivillige i Norge. De er aktive i alle kommuner, hver eneste uke for å tilrettelegge, ikke bare for at folk skal overleve, men for at folk skal leve, sa Mollekleiv i takketalen.

Hedersprisen blir tildelt Røde Kors fordi organisasjonen ifølge juryen fremmer friluftsliv gjennom sine aktiviteter. Mollekleiv sier at hedersprisen fra Norsk Friluftsliv er en stor inspirasjon for Røde Kors.

- Dette inspirerer oss til å gjøre enda mer ute, sier Mollekleiv.

- Velfortjent

Statsminister Erna Solberg sier at det er viktig å få med så mange som mulig i friluftslivet, gjerne i ung alder. Hun trekker særlig frem integreringstiltakene til Røde Kors gjennom friluftsliv, og innsatsen innenfor beredskap, som skaper trygghet i norsk friluftsliv.

- Jeg synes det er velfortjent at Røde Kors fikk hedersprisen. De bidrar til å introdusere friluftslivet for mange mennesker i forskjellige folkegrupper, sier statsminister Solberg.

Integrering på Norges tak

Et av tiltakene der Røde Kors bruker friluftsliv i integreringsarbeidet er prosjektet Til Topps. Det er en årlig tur for innvandrere og flyktninger, opp til Norges høyeste fjell Galdhøpiggen (2469 moh).

- Vi har drevet med Til Topps i ti år. Med deltakere og frivillige fra hele landet, fra 77 forskjellige nasjonaliteter, er det Norges største integreringstiltak på Norges tak, sier prosjektleder i Røde Kors Kristin Macbeath.

Ali (14) fra Vestfold Røde Kors blir ønsket velkommen til toppen av Galdhøpiggen i 2014. Foto: Benjamin A. Ward / Røde Kors