Frykter rekordsommer

Antall redningsaksjoner på Trolltunga er tredoblet siden samme tid i rekordåret 2016.

Røde Kors forventer en travel sommer på grunn av økt turisme og ber myndigheter og reiselivsnæringen ta større ansvar.

Hele 15 aksjoner er registrert fra de frivillige i Hjelpekorpsene ved Trolltunga så langt i sesongen. Det er tre ganger så mange som på samme tid i fjor. I 2016 ble ikke like mange aksjoner registrert før slutten av juli. Generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland er bekymret.

Vi er allerede en hel måned på forskudd med antallet redningsaksjoner ved Trolltunga, og har enda ikke sett starten på høysesongen eller den krevende høstsesongen. Det bekymrer oss.

Selfie-turismen utfordrer

Turisme til Norge har økt betraktelig den senere tid. Spektakulære bilder av norsk natur i sosiale medier virker som en magnet på selfie-turister verden over, forsterket av markedsføring av offentlige og private aktører nasjonalt og lokalt.

Noen populære turistdestinasjoner, som Trolltunga, har fått merke dette spesielt. I 2013 hadde Trolltunga 20 000 besøkende. Ved utgangen av september 2016 var tallet oppe i 100 000. Estimatet for 2017 ligger på mellom 100 000-160 000 turister.

Apeland ber aktører som oppfordrer til og tjener på selfie-turismen om å ta et mye større ansvar for sikkerheten til turistene.

- Hvis turistene ønskes aktivt velkommen så må vi også aktivt sørge for å gi dem en trygg opplevelse.

Det betyr investeringer i stier og veier, i nødbuer og skilting og ikke minst tilsynsvakter eller fjellvakter langs rutene, sier han.

Stort behov for informasjon

Reiselivsnæringen lanserte nylig informasjonsfilmer som forklarer hvordan besøkende turister kan være best mulig forberedt på møtet med norsk natur. Apeland er glad for initiativet.

– Det er viktig med god informasjon og slike filmer kan gjøre det lettere å planlegge reisen. Samtidig er det viktig å understreke at dette kun er ett av mange tiltak som bør settes inn for å redusere antallet aksjoner og gi gode og trygge turer i fjellet.

Røde Kors-sjefen besøkte selv Trolltunga nylig, og ber nå om at allerede varslede tiltak som fjellvakter kommer i gang.

Må gå sammen om gode løsninger

– Mer forpliktende tiltak må på plass for å sikre at alle som trenger hjelp får det. I verste fall kan liv gå tapt. Myndighetene, reiselivsnæringen, frivillige og kommunen må gå sammen om å finne gode løsninger som både forebygger og gjør det lettere å gi hjelp, sier han.

Han ber regjeringen bevilge tilstrekkelige ressurser til redningsarbeid og frivillige.

– For å unngå langvarig slitasje og styrke redningskapasiteten bør man umiddelbart vurdere å innføre lønnskompensasjon for tap av lønn for frivillige redningsmannskaper ansatt i private selskaper, sier Apeland.

Kommandovogn utplassert ved Trolltunga

Næringslivet bidrar nå til å gjøre arbeidshverdagen lettere for de frivillige mannskapene i Odda. Kraftselskapet Statkraft som er grunneier i området, styrker nå beredskapen ved å støtte Røde Kors med en ny kommandovogn.

Frivillige som tidligere har koordinert redningsaksjoner fra et panser eller baksetet på en bil, får nå muligheten til å gjøre dette med tak over hodet og nye teknologiske hjelpemidler.

- Dette vil utvilsomt gjøre det lettere og ikke minst mer effektivt å gi hjelp. Jeg setter stor pris på at Statkraft støtter de frivillige i Odda, og håper at flere private aktører bidrar til et sikkert reiseliv i sine lokalsamfunn, sier Apeland.

En midlertidig vogn er på plass nå og den nye vognen er forventet å være på plass like over sommeren.

 

Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99