Røde Kors inne i Øst-Aleppo: - Grusomme forhold

Torsdag var et team fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og Syrisk Røde Halvmåne inne i Øst-Aleppo. Forholdene er grusomme og Røde Kors forbereder seg på at mange flere vil flykte.

- Jeg hadde tre søsken. Nå har foreldrene mine bare meg, forteller 11 år gamle Hashem til Syrisk Røde Halvmåne.

I dag var Røde Halvmåne og internasjonale Røde Kors inne i Masaken Hanano i Øst-Aleppo, et område som inntil nylig har vært under beleiring.

- Hashem har mistet en arm, og er en av 2 500 mennesker som har fått medisinsk hjelp av Røde Kors de siste dagene i Jibreen-området, som har tatt imot tusener av internt fordrevne fra Øst-Aleppo, forteller Sven Mollekleiv, president i Røde Kors. Rapporten fra Røde Kors-teamet som i dag har vært inne I Øst-Aleppo er brutal.

Syrisk Røde Halvmåne gir førstehjelp til de som flykter fra kampene i Aleppo. Foto: SARC/Ahmad Mardini

Sjefen for ICRC i Syria, Marianne Gasser, var selv blant de som var inne i Øst-Aleppo. Oppdraget var å kartlegge ødeleggelsene i forhold til boforhold for de som ønsker å vende tilbake, når det blir mulig. Bydelen Hanano ble gjenerobret av syriske myndigheter for få dager siden, etter voldsomme kamper.

- De som flykter tar en stor risiko. Det er bombing, eksplosjoner og snikskyttere. Folk har flyktet fra alt, forteller Gasser, som også forteller at Hanano er folketomt og ødeleggelsene enorme.

Miste 30 000 har flyktet til Vest-Aleppo

Minst 30 000 mennesker har flyktet til vestlige Aleppo de siste dagene og et ukjent antall andre har flyktet til andre områder.

- Vi forventer at strømmen av internt fordrevne vil øke i dagene som kommer. Trolig titusener nye som leter etter tryggere steder. Derfor må vi også trappe opp nødhjelpsinnsatsen, sier Mollekleiv.

- Alle som deltar i kampene i Aleppo har et ansvar for å beskytte de sivile. Både de som flykter og de som velger å bli igjen eller som ikke har muligheten til å flykte skal beskyttes. I tillegg må de grunnleggende behovene dekkes, både for de som er i områdene der kamper pågår, og de som flykter, sier Mollekleiv.

Behov for helsehjelp

De som nå kommer ut av Øst-Aleppo er i dårlig forfatning. Mange har behov for helsehjelp, og alt annet for å overleve. Folkene som har flyktet nå, har gått til fots inn i myndighetskontrollerte områder i den vestlige delen av byen, eller de har fortsatt lenger nord mot Sheikh Maksood-området. De fleste har kommet fra Hanano-området, Haydaryee, Inzarat, Beedeen, Sakhour, Shaar, Katrji, Jabal Badro og andre områder I Øst-Aleppo.

Når de ankommer myndighetskontrollerte områder blir de transportert med busser til Jibreen og Mahalej, der Syrisk Røde Halvmåne, ICRC og andre lokale organisasjoner jobber med å gi grunnleggende humanitær hjelp.

Syke, sårede og underernærte

- Nå trappes dette arbeidet opp, fordi det stadig kommer nye busslaster med mennesker til disse sentrene. Mange av de som kommer er syke, sårede og underernærte. Mange er også i sjokk, så behovet for medisinsk behandling er stort. I tillegg trenger de nødhjelp til å holde varmen, mat og vann, sier Mollekleiv.

Røde Kors-teamet som torsdag besøkte Øst-Aleppo og sentrene for de som har flyktet møtte folk som var i dyp fortvilelse.

- Det er hjerteskjærende. Mange av de som kom da vi var der var fortsatt dekket av støv, de er slitne og kalde, forteller Gasser.

 

Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99