En kvinne står ved åpningen til et telt med ett barn på armen og ett i hånda. Hun snakker med en frivillig fra Røde Halvmåne

Røde Kors øker innsatsen i Nord-Irak

Røde Kors øker innsatsen i og rundt Mosul i Nord-Irak. Så langt har over 54.000 mennesker flyktet som følge av offensiven.

Les mer om vårt arbeid i Irak

Den siste tiden har et rekordhøyt antall mennesker flyktet fra kampene i Mosul. Økningen i antallet fordrevne gjør at Røde Kors øker innsatsen i felt, med mer distribusjon av mat og nødhjelp til sårbare lokalsamfunn

13. november var et team fra Irakisk Røde Halvmåne inne i Hay al-Intisar, den østlige fronten av Mosul, med matkasser, vinterklær og pledd. Samtidig økes beredskapen i flyktningleirene rundt Mosul.

Flykter i ly av nattemørket

Mange av de fordrevne har ikke med seg annet enn det de står og går i, og er helt avhengige av hjelpen de får fra Irakisk Røde Halvmåne og andre humanitære organisasjoner.

I ly av nattemørket har de klart å komme seg ut av den IS-kontrollerte byen.

- Vi var så redde for at barna skulle lage lyder så vi ble oppdaget, forteller en mor. En mann forteller om hvordan han tok av seg sin hvite singlet og veivet med den i luften da han så kurdiske Peshmerga-styrker nærme seg.

22 leirer rundt Mosul

Mer enn 22 leirer for internt fordrevne er enten under konstruksjon eller ferdig satt opp rundt Mosul. Frivillige fra Irakisk Røde Halvmåne forteller at de som flykter fra Mosul virker lettet når de kommer seg til leirene.

- Vi er så heldige som endelig har en trygg plass å være, forteller Zenaba, som bor i et av de 6000 teltene i Khazer leir nær Mosul, sammen med ektemannen og deres tre barn. Flere familier fra samme landsby som Zeinab, bor i nærheten. De klarte å flykte sammen.

Venter tusener de neste dagene

Det er ventet at flere tusen fordrevne vil finne veien til leirene rundt Mosul de neste dagene og ukene, i takt med at kampene inne i byen eskalerer. Humanitære organisasjoner regner med at over én million mennesker kan bli fordrevet innen året er omme.

- Den siste uken har vi sett en markant økning i antallet fordrevne. Samtidig er vi bekymret for sikkerheten til Mosuls innbyggere, nå som de militære kampene pågår i stadig tettere bebygde strøk inne i Mosul, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt Apeland.

3.2 millioner mennesker er allerede fordrevet som følge av konflikten de siste to årene. På landsbasis er rundt 10 millioner irakere avhengige av nødhjelp.

- Vårt hovedfokus nå er å raskt og effektivt kunne bistå både de menneskene som har klart å flykte, men også de som fortsatt er fanget i Mosul og andre områder som er vanskelige å nå, og som aldri før har mottatt nødhjelp, sier Apeland.