Røde Kors gjenopptar nødhjelpskonvoier i Syria

Èn uke etter angrepet på en nødhjelpskonvoi i Aleppo, leverte 71 lastebiler livsviktig nødhjelp til 60.000 mennesker i fire byer i Syria.

En nødhjelpskonvoi med 31 lastebiler ble angrepet i Aleppo-provinsen 19. september.

Angrepet skjedde da frivillige og nødhjelpsarbeidere var i ferd med å laste av en forsendelse ved Røde Halvmåne sitt lager i Omrem Al Kubra, like vest for Aleppo by.

20 mennesker ble drept. Mye av nødhjelpen konvoien var lastet med, ble også ødelagt.

- Helt uakseptabelt

- Å angripe helsearbeidere er et klart brudd på internasjonal humanitær rett, og  helt uakseptabelt. Det å ikke respektere og beskytte humanitære arbeidere og strukturer kan få store konsekvenser for det humanitære arbeidet i landet, og frata folk muligheten til å få livsviktig hjelp, sier president i Røde Kors, Sven Mollekleiv.

- En samlet Røde Kors-bevegelse er nå i sorg og ber det internasjonale samfunnet om å sørge for beskyttelse for frivillige og humanitære arbeidere, sier Mollekleiv.

- Gjenopptar nødhjelpsarbeidet

- I respekt for de som trenger vår hjelp i Syria, fortsetter vi nå nødhjelpsarbeidet med full styrke, sa Mollekleiv under en minnemarkering i Oslo.

Om lag én uke etter angrepet på en nødhjelpskonvoi i Aleppo, leverte 71 lastebiler livsviktig nødhjelp til 60.000 mennesker i fire byer i Syria. Foto: ICRC

Hele 13,5 millioner mennesker i Syria er avhengige av nødhjelp, og frivillige i Røde Halvmåne er uvurderlige i det krevende og risikofylte nødhjelpsarbeidet.

60 frivillige og ansatte har mistet livet mens de har gitt hjelp.

- De frivillige hjelpearbeiderne er redde for hva som kan skje, men det er dessverre ikke første gang de opplever angrep. Nå krever vi at partene i konflikten respekterer vårt arbeid, sivilbefolkningen og hjelpearbeidere som har rett til å gi hjelp, sier Ola Ulmo, som er representant for Norges Røde Kors i Damaskus.

Angrepet etterforskes

Røde Kors undersøker nå hva som skjedde i Urem Al-Kubra.

- Vi må få klarhet i hendelsen og omstendighetene. For å drive nødhjelpsarbeid midt i en borgerkrig er vi avhengige av at partene aksepterer oss om en nøytral og uavhengig nødhjelpsaktør og at våre frivillige, ansatte og andre nødhjelpsarbeidere beskyttes, sier Mollekleiv.

Støtt vårt arbeid i Syria