Røde Kors-skip reddet 327 i Middelhavet

Samme dag redningsskipet "Responder" begynte å operere utenfor kysten av Italia, reddet mannskapet 327 migranter på vei over Middelhavet. Blant disse var 19 barn og 104 kvinner.

I arbeidet med å redde livet til folk som krysser Middelhavet for å søke tilflukt og sikkerhet i Europa, har Røde Kors nå satt inn et eget redningsskip. "Responder", med base i Malta, startet denne uken sin første 21-dagers patrulje på ruten mellom Nord-Afrika og Italia der de fleste av de 3100 drukningsulykkene har skjedd i år.

– Barn, kvinner og menn drukner i Middelhavet hver dag på leting etter trygghet og verdighet, sier generalsekretær i det internasjonale Forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) Elhadj Som Sy.

– Det er uakseptabelt og vi må stoppe det. Dette fartøyet er en livbøye av håp som vil redde liv og lindre menneskelig lidelse, legger han til.

Italia er i dag det landet med flest ankomster for migranter på vei til Europa, med over 99.000 ankomster hittil i år.

Redder over 1000 hver måned

Operasjonen er et samarbeid mellom italiensk Røde Kors, med støtte fra Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC), og den uavhengige veldedighetsorganisasjonen Migrant Offshore Aid Station (MOAS).

Det er beregnet at minst 1100 mennesker vil bli reddet hver måned. De som plukkes opp av "Responder" vil bli brakt i sikkerhet i havnene på Italias fastland og på Sicilia.

Frivillige fra italiensk Røde Kors og ansatte om bord bistår med blant annet førstehjelp, medisinsk hjelp, mat, tørre klær, tepper og toalettsaker. Teamet består av en lege, to sykepleiere, en logistikk koordinator og en kulturformidler som hjelper migrantene med oversettelse, informasjon og annen støtte.

Etterlyser politisk handling

Francesco Rocca, president i italiensk Røde Kors, sier at mens søke- og redningsoperasjonene pågår, må verdens ledere ta ansvar for å gi beskyttelse og verdighet for mennesker som rømmer fra fattigdom og vold.

– Uten politiske løsninger på problemene som tvinger folk til å forlate sine hjem, vil familier fortsette å betale prisen for sine livs sikkerhet, sier han og legger til at myndighetene har et ansvar for å arbeide mot de grunnleggende årsakene som tvinger folk til å forlate sine hjem, og samtidig prioritere trygge og lovlige veier for migrasjon.